Batoniki z resztek z sokowirówki
Batoniki z resztek z sokowirówki

Batoniki z resztek z sokowirówki

Batoniki z resztek z sokowirówki lub wyciskarki wolno-obrotowej. Kolejny wpis z cyklu #gotujsprytnie. Kiedy tylko słyszałam od kumpla, że z siostrą robili ciastka z resztek sokowirówki, nie mogłam nie spróbować. Codziennie z mężem pijemy wyciskane soki i zwykle resztki lądują w koszu. Sama nie wiem czemu wcześniej nie pomyślałam! Nie tylko zdrowe i smaczne, ale też fit 100%!

Składniki na 4 niewielkie batoniki:

  • 3/4 szklanki resztek z sokowirówki (polecam jabłka, marchewkę, ananasa, pomarańcze też będą ok, ale mają gorzkawy posmak)
  • 1 duży banan
  • 1 jajko
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • Opcjonalnie suszona żurawina, orzechy, daktyle (ja dałam 3 daktyle i pół garstki żurawiny)

Jeżeli macie ekspresowe płatki owsiane, to pomińcie ten punkt. Jeśli zwykłe to blendujemy je na drobniejsze kawałki, ale nie na mąkę.

Następnie do miski wkładamy banana i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy pozostałe  składniki i mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na części blachy rozkładamy masę tak by powstał niewielki prostokąt.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20-25 minut (ustawienie góra-dół).

Wyjmujemy upieczoną masę z piekarnika i studzimy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki by powstały batoniki.

*Polecam także przepis na SMOOTHIE DETOKS CZYLI KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY

Batoniki z resztek z sokowirówki
Batoniki z resztek z sokowirówki
Batoniki z resztek z sokowirówki
Batoniki z resztek z sokowirówki

Dodaj komentarz