Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym
Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym

Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym

Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym. Uwielbiam brownie, a ta wersja ma jeszcze dodatkowo krem czekoladowy, który rozpływa się w ustach. Do tego słona nuta pistacji, przybrana jadalnymi kwiatami i czego można chcieć więcej? Oczywiście następnego kawałka 🙂 Naprawdę wspaniałe ciasto na wiosenne popołudnie. Można przygotować również wersję bezglutenową, która smakuje równie dobrze.

Składniki na brownie o rozmiarach 22×22 cm:

  • 175 g ciepłego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 40 g kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 35 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąka gryczana)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C, ja piekłam na termoobiegu.

W mikserze ubijamy masło z cukrem aż powstanie pulchna, jasno-żółta masa. Wtedy dodajemy kakao, miód, sól i mieszamy składniki do połączenia (najlepiej szpatułką, brownie nie lubi zbyt długiego mieszania). Wbijamy jajka, jedno po drugim, po każdym jajku chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę.

Brytfankę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (również boki). Przelewamy brownie do brytfanki i pieczemy przez 20 min. Ciasto studzimy całkowicie zanim nałożymy krem. Ostrzegam brownie nie jest wysokie, ale po nałożeniu kremu prezentuje się bardzo ładnie.

Lekko solony krem czekoladowy:

  • 1/2 szklanki + 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pistacje
  • opcjonalnie jadalne kwiaty: fiołki winne, bez, bławatki

Śmietanę, mleko oraz miód podgrzewamy w garnuszku aż krem się zagotuje. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sól i dorzucamy posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy całość aż czekolada się rozpuści i nie będzie grudek. Kiedy krem czekoladowy trochę ochłonie ok. 10-15 min polewamy nim brownie (ciasto nadal powinno być w brytfance).

Na koniec dekorujemy posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatami. Moim zdaniem najlepsze jest na drugi dzień (oczywiście trzymane przez całą noc w lodówce) Smacznego czekoladożercy!

Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym
Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym
Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym
Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym
Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym
Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym
Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym
Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym

Dodaj komentarz