Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką.

Proste ciasto drożdżowe w sam raz dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z drożdżami. Jest puszyste, mięciutkie, a  jego maślany smak po prostu rozpływa się w ustach! To ciasto towarzyszy mi szczególnie często w jesienne wieczory, z odrobiną masła i gorącą herbatą z cytryną. Wspaniałe połączenie.

Składniki na zaczyn z drożdży:

  • 21 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek mleka

Ciasto drożdżowe:

  • 2 jajka
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 375 g mąki tortowej
  • 80 g masła
  • laska wanilii

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 45 g cukru
  • 45 g masła

Rozczyn z drożdży: Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Do miseczki rozkruszamy świeże drożdże i zasypujemy je łyżką cukru. Następnie zalewamy je ciepłym mlekiem, najlepiej o temperaturze ok. 40°C. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy aż znikną grudki. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Ciasto drożdżowe: Jajka ubijamy w mikserze stopniowo dodając cukier aż do uzyskamy gęstą masę. W między czasie rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dolewamy ciepłe mlek i całość mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, nasiona wanilii i stopniowo wlewamy rozpuszczone masło. Na koniec łączymy masę z wyrośniętym rozczynem i ubijamy – możemy to robić ręcznie drewnianą łyżką lub hakiem do ciasta drożdżowego mikserem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość lekko je mieszamy, przelewamy do formy wysmarowanej masłem (ja piekłam w keksówce 25x11x8). Uwaga napełniamy maksymalnie pół wysokości, inaczej ciasto wyleje się z brytfanki. Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1h.

Kruszonka:  Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę i lekko zagniatamy. Następnie formujemy małe okruszki i posypujemy nimi wyrośnięte ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C grzanie góra-dół.  Ciasto drożdżowe pieczemy ok. 20-30 min.

Inspiracją był przepis Addiopomidory na „drożdżowe muffinki”

Jak zrobić rozczyn z drożdży?

Dodaj komentarz