Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia
Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia

Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia

Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia! Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam! Jest wilgotne, aromatyczne i przepyszne. Przekona nawet najbardziej sceptycznych smakoszy. Carrot cake to wypiek typowy dla Wielkiej Brytanii, ale i nas staje się coraz bardziej popularny.

Składniki na ciasto marchewkowe (brytfanka o średnicy 20 cm):

  • 3 jajka
  • 180 g brązowego cukru
  • 120 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 130 g posiekanych orzechów włoskich
  • 170 g posiekanego ananasa z puszki
  • 300 g startej na średnich oczkach marchewki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ucieramy z cukrem przez kilka minut aż masa będzie jasno-żółta. Dodajemy olej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnym naczyniu mieszamy resztę suchych składników: mąkę, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie łączymy je z masą jajeczną i miksujemy przez 2-3 minuty. Na koniec dodajemy orzechy, ananasa oraz marchewkę i znów krótko mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (zarówno boki jak i dno) i przelewamy do niej ciasto. Wyrównujemy je z wierzchu i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150°C. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 h tzw. suchego patyczka (ciasto jest bardzo wilgotne, ale chodzi o to, żeby na patyczku nie zostawała surowa masa). Kiedy ciasto marchewkowe jest upieczone studzimy je przez kilkanaście minut w formie, później najlepiej je wyjąć i studzić na kartce.

Składniki na krem z serka philadelphia (cream cheese frosting):

  • 375 g serka philadelphia
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 9 łyżek miękkiego masła

Zaczynamy od utarcia masła z cukrem do białości. Następnie dodajemy serek philadelphia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej włożyć krem na 10 min do lodówki, żeby troszkę stężał, ale nie za długo, bo mogą powstać grudki.

Wystudzone ciasto marchewkowe przekrawamy wzdłuż, następnie przekładamy je połową kremu. Pozostałym kremem smarujemy wierzch. Ja ozdobiłam ciasto marchewkowe masą lukrową, ale możecie użyć do tego także orzechów włoskich.

*Polecam także TORT CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z NUTELLĄ

Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia
Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia
Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia
Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia

4 comments on “Ciasto marchewkowe z krem z serka philadelphia”

  1. spróbowałam sama upiec mimo obaw, że sobie nie poradze z przekrajaniem ciasta na kilka cienszych warstw, ale jakoś się udało! nie wyszło tak pięknie jak te tutaj – nie jestem perfect lady housewife, ale smak – obłędny! niebo w gebie!

Dodaj komentarz