Ciasto toffi czyli sticky toffe cake
Ciasto toffi czyli sticky toffe cake

Ciasto toffi czyli sticky toffe cake.

Ciasto toffi to brytyjskie sticky toffe cake. Na wyspach bardzo popularne, a u nas to jeszcze nie odkryty potencjał. Jeśli lubicie toffi koniecznie musicie go spróbować! Ciasto toffi jest bardzo proste w wykonaniu, a sos po prostu rozpływa się w ustach. Nie jest aż tak słodkie na jakie wygląda, ale za to bardzo kuszące.

Składniki na ciasto toffi:

  • 200 g daktyli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3 i 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki miękkiego masła

Sos toffi:

  • 1/3 szklanki masła
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/3 szklanki śmietany 36%

Ciasto: Zaczynamy od poszatkowania daktyli, następnie zalewamy je gorącą wodą i dodajemy sodę oczyszczoną. Odstawiamy je na jakieś 20 min, a w międzyczasie smarujemy brytfankę masłem i oprószamy ją mąką. Najlepiej piec w 25 cm. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. W mikserze ubijamy masło z cukrem do białości (masa puszysta i bardzo jasno żółta). Jajka dodajemy stopniowo, jedno później miksujemy i dopiero kolejne. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy namoczone daktyle oraz wodę, w której się moczyły i wszystko miksujemy. Masę przelewamy do brytfanki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, ja piekłam na termoobiegu przez 50 min do tzw. suchego patyczka.

Sos toffi: 10 minut przed końcem pieczenia zaczynamy przygotowywać sos. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku na średnim ogniu aż do zagotowania. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika odwracamy, studzimy je przez 20 min. Odcinamy górkę, która stworzyła się podczas pieczenia (możemy ją później pociąć w kostkę i udekorować nią ciasto na koniec). Nakłuwamy płaski wierzch ciasta wykałaczką lub patykiem do szaszłyków, aby w cieście powstały dziurki. Tak przygotowane ciasto polewamy 1/3 sosu toffi. Ma on wsiąknąć do środka, dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

Studzimy, opcjonalnie dekorujemy wierzch. Ciasto toffi najlepsze jest jeszcze trochę ciepłe z bitą śmietaną bądź kulką lodów waniliowych. Resztę sosu używamy przy serwowaniu.  Przechowujemy sos w lodówce, przed podaniem trzeba go lekko podgrzać by znów miał płynną konsystencję.

*Dla wielbicieli toffi polecam także Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą

Ciasto toffi czyli sticky toffe cake
Ciasto toffi czyli sticky toffe cake

Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z http://www.cinnamonspiceandeverythingnice.com

1 comment on “Ciasto toffi czyli sticky toffe cake”

  1. Uwielbiam toffi, więc spróbowałam upiec ciasto samodzielnie. I przyznam – nawet takiemu laikowi jak ja – poszło to całkiem sprawnie. A ciasto samo w sobie – PYCHA! POLECAM!!!

Dodaj komentarz