Czekoladowy tort owocowy
Czekoladowy tort owocowy

Czekoladowy tort owocowy.

Przepyszny czekoladowy tort owocowy. Wilgotne ciasto czekoladowe przypomina brownie do tego krem śmietanowy z mascarpone, sosem owocowym i letnie owoce – truskawki, borówki i maliny! Zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ciasto doskonale sprawdzi się na letnich uroczystościach rodzinnych.  Domowe łakomczuchy biją się o każdy kawałek, a druga osoba zawsze bierze za duży 🙂

Składniki na bardzo wilgotne ciasto czekoladowe ala brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 50 g mąki
  • nasiona z 1 laski wanilii

Masło, posiekaną czekoladę oraz kawę rozpuszczamy w garnuszku na gładką masę. Uwaga cały czas mieszamy by czekolada się nie przypaliła. (Ja zawsze kładę na spód masło, wtedy czekolada prawie nie dotyka garnka i bez problemu się ją roztapia). Kiedy nie ma grudek, zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy do ostudzenia na ok. 5 minut. Następnie do masy dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i wszystko mieszamy.

W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, kiedy piana będzie już prawie sztywna i zaczną robić się miękkie wierzchołki tzw. soft peaks dodajemy stopniowo brązowy cukier. Bardzo ważne, dodajemy go łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Kiedy piana jest gotowa przekładamy 1/3 do masy czekoladowej, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy aż się połączą. Dzięki temu masa zrobi się lżejsza i łatwiej będzie wymieszać resztę białek nie burząc ich struktury. Następnie dodajemy pozostałe białka i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia.

Smarujemy masłem dno tortownicy (ja używałam średnicy 22 cm) i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy na termoobiegu ok. 30-40 min aż ciasto będzie wyrośnięte, a wierzchołek uformowany – po naciśnięciu palcem wraca do pierwotnego kształtu. Ważne, żeby go nie przepiec, ma być miękkie i wilgotne w środku. Ciasto studzimy w brytfance minimum 1h (podczas studzenia ciasto trochę opada, ale nie należy się tym przejmować)

Składniki na krem śmietanowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki powinny być schłodzone przed przygotowaniem kremu. Śmietanę kremówkę oraz mascarpone ubijamy mikserem aż uzyskamy gesty krem, pod koniec miksowania dodajemy cukier.

Sos owocowy:

  • 220 g świeżych lub mrożonych owoców (truskawki, borówki amerykańskie, maliny, mogą być też porzeczki czy wiśnie)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W garnuszku na średnim ogniu podgrzewamy owoce, cukier i sok z cytryny (nie zagotowujemy). Dodajemy wodę z mąką ziemniaczaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W drugim garnuszku rozpuszczamy żelatynę  w 3 łyżkach wody i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Nie można żelatyny zagotować, ponieważ traci ona swoje właściwości żelujące. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1/4 owoców, mieszamy by nie powstały grudki, następnie łączymy z resztą owoców.

Dodatkowo: Owoce do dekoracji

Przygotowanie: Z wystudzonego ciasta odcinamy „wierzchołek” i kruszymy go do miseczki. Pozostałą część ciasta przecinamy na pół, by powstały 2 blaty. Układamy po kolei: pierwszy blat ciasta, połowę kremu śmietankowego, kilka łyżek sosu, kilka owoców. Przykrywamy kolejnym blatem, resztą kremu, znów sosem owocowym, posypujemy pokruszonym ciastem. na koniec wierzch dekorujemy owocami. Czekoladowy tort owocowy przechowujemy w lodówce.

*Polecam także hit ladyhousewife czyli Czekoladowy sernik z malinami

Ciasto czekoladowe z owocami
Ciasto czekoladowe z owocami
Tort czekoladowy z owocami
Tort czekoladowy z owocami

18 comments on “Czekoladowy tort owocowy z kremem mascarpone”

  1. Właśnie jestem w trakcie tworzenia yego obłędnego ciasta 😉 chciałam zauważyć, że jeden dość chyba istotny element został pominięty w opisie – proszek do pieczenia. Ja zorientowałam się jak masę już miałam na blaszce, dodałam wtedy proszek. Mam nadzieje, że ciasto wyrośnie jak trzeba 😉

  2. Witam, tort zapowiada się obłędnie, więc postanowiłam podjąć wyzwanie i przygotować go na urodziny córeczki. Muszę jednak prosić o drobne wskazówki: 1. czy robiąc krem powinnam wcześniej ubić śmietanę i połączyć ją z mascarpone czy też połączyć oba składniki i razem ubijać? 2. czy do ciasta dodajemy zwykłą mieloną kawę czy chodzi o kawę rozpuszczalną? Pozdrawiam, Agnieszka

        • Nic nie szkodzi jeśli dałaś więcej będzie trochę bardziej zwarte, oby nie przesadzić. Ja tez trzymam kciuki! Daj koniecznie znać jak wyszło!

        • Wyszło fantastycznie, takie jak lubimy, do tego te owoce pieknie zwieńczyły dzieła.
          Krem nie za słodki, doskonale równoważy całość.
          Dzięki za błyskawiczną pomoc, mimo, że i tak się pospieszyłam hihi.
          Pozdrawiam 😊

Dodaj komentarz