Ekspresowe brownie
Ekspresowe brownie

Ekspresowe brownie.

Ekspresowe brownie ze śliwką. Przygotowanie trwa 30-40 min! Smakuje nieziemsko dobrze:) Dzięki śliwce jest wilgotne i jeszcze bardziej rozpływa się w ustach i ma niesamowicie czekoladowy smak, po prostu pychota! Brownie nie jest wysokie, ale mnie i moją rodzinkę zachwyciło bogactwem smaku! Gorąco polecam spróbować, szczególnie jeśli nie macie wiele czasu. Uprzedzam jednak, że nie sposób poprzestać na 1 kawałku.

Składniki na bronie (brytfanka 23×23 cm):

  •  250 g gorzkiej czekolady
  • 160 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 torebki czarnej herbaty

Śliwki kroimy w średnią kostkę i zalewamy szklanką mocnej herbaty. Odstawiamy je na kilka minut na bok, aby nasiąknęły. W tym czasie ustawiamy rondelek na niewielkim ogniu i rozpuszczamy masło z czekoladą, następnie odstawiamy ją na chwilę do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. W mikserze ubijamy jajka z cukrem pudrem, kiedy są ubite (puchata jasno-żółta masa) powoli wlewamy przestudzoną czekoladę. Nadal mieszając.dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dokładamy namoczone śliwki (Uwaga! Nie odciskamy ich z herbaty, ale samej herbaty nie wlewamy!)

Całość wlewamy do brytfanki (nie smarujemy jej niczym) i pieczemy przez 17-20 min w 170°C (grzanie góra-dół).

*Polecam także przepis na Brownie z pistacjami i kremem czekoladowym

 

1 comment on “Ekspresowe brownie ze śliwką”

Dodaj komentarz