Ekspresowy mazurek wielkanocny
Ekspresowy mazurek wielkanocny

Ekspresowy mazurek wielkanocny

Ekspresowy mazurek to coś w sam raz dla spóźnialskich. Zawsze w biegu, nie ma czasu na długie przygotowania, ale przecież chcecie zrobić coś na święta. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dzieci za nim przepadają!

Składniki na kruchy spód do mazurka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Szybkie nadzienie do mazurka:

  • kilka łyżek kwaśnego dżemu (u mnie malinowy) – można pominąć
  • nutella do rozsmarowania

Do dekoracji: pokruszone beziki do dekoracji lub posiekane bakalie.

Kruchy spód do mazurka: Na papierze do pieczenia narysować kształt jajka (dużej pisanki), wyciąć wzór. Składniki na ciasto miksujemy i krótko wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut.

Następnie ciasto wałkujemy na grubość 4 milimetrów. Przykładamy do niego nasz wzór w kształcie pisanki i wycinamy odpowiedni kształt. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałości ciasta formujemy wałeczek, z którego robimy obwódkę wokół krawędzi mazurka. Znów wkładamy do lodówki na 40 min. (Uwaga, dzięki odpowiedniemu schłodzeniu przed pieczeniem ciasto kruche nie spływa na boki i utrzymuje kształt podczas pieczenia). Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190ºC (ustawienie grzanie góra-dół). Pieczemy ok. 15 minut aż będzie złociste i rumiane.

Nadzienie: Na wystudzony spód mazurka wykładamy cienką warstwę dżemu. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek nutelli. A wierzch dekorujemy pokruszonymi bezami. Ja użyłam kolorowych.

*Polecam także MAZUREK Z MASĄ KRÓWKOWĄ, BANANAMI I BEZĄ

Ekspresowy mazurek wielkanocny
Ekspresowy mazurek wielkanocny

Dodaj komentarz