Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem.

Kruche ciasto z rabarbarem, to mój sposób na przepyszne powitanie wiosny! To ciasto przypomina mi wiejski placek, jest bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym łączy słodkie i kwaśne nuty.

Kiedy rabarbar pojawia się w sklepach wiadomo, że wiosna już tuż tuż, a maj to właśnie sezon na czerwone łodygi rabarbaru. Mimo, że na całym świecie uznaje się go za warzywo, to w USA w 1947 roku stwierdzono, że jest to owoc. Popularność zyskał dzięki Brytyjczykom, którzy maja zamiłowanie do kwaśnych smaków. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, potasu, kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Surowy zawiera także szkodliwy kwas szczawiowy, ale po upieczeniu nie ma się już czego obawiać, dodatkowo zyskuje właściwości antyrakowe.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • trochę mniej niż 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (można zamienić na ryżową)
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej (można zamienić na kukurydzianą)
  • 35 g cukru pudru
  • 110 g zimnego masła ok. 8 łyżek
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • roztrzepane jajko (do posmarowania przed pieczeniem)
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie do cista z rabarbaru:

  • 400 g rabarbaru (można zastąpić 100 g malinami, truskawkami)
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka zimnego masła (na koniec do posmarowania)

Kruche ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz migdałową, dodajemy cukier puder i sól.  Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, 3 łyżki zimnej wody i zagniatamy aż składniki się połączą. Spłaszczamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Rabarbarowe nadzienie: W miedzy czasie w misce mieszamy pokrojony na rabarbar (jeśli używamy to także maliny), miód, cukier, wanilię i sok z cytryny. Odstawiamy na chwilę na bok, po kilku minutach zlewamy nadmiar soku, który puszczą owoce.

Składanie ciasta: Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na grubość 0,5 cm i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy nadzienie i zostawiamy z każdej strony ok. 4 cm odległości od krawędzi. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz, przykrywając częściowo nadzienie. Ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Na wierzch nadzienia wykładamy skrawki masła (w sumie 1 łyżka) i wstawiamy ponownie do lodówki na ok. 15 min.

Pieczemy przez 35-40 min w temperaturze 200°C (ustawienie piekarnika góra-dół)
aż ciasto będzie miało złoty kolor. Uwaga sprawdzamy, żeby się nie przypaliło! Z ciasta wycieknie trochę soku, ale nie trzeba się tym przejmować, nie wyjdzie zakalec.

Ciasto rabarbarowe podajemy lekko przestudzone, posypane cukrem pudrem z gałką lodów waniliowych.

*Polecam także Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem

 

6 comments on “Kruche ciasto z rabarbarem i migdałami”

    • To ciasto pieczemy bez tortownicy, tylko na płaskiej blaszce do pieczenia. Ciasto wałkujemy na placek, na środek kładziemy nadzienie, zostawiając 3-4 cm odstępu od brzegu i po prostu zawijamy boki ciasta do środka.

      • Dziękuję :). To ciasto wygląda na pieczone bez tortownicy, ale wolałam spytać, bo na pewno kiedyś je zrobię. Ślinka cieknie, gdy się patrzy na fotografie, więc :)..

        • Pewnie, zawsze lepiej dopytać! Bardzo się cieszę, ze wygląda smakowicie:)

Dodaj komentarz