Łatwa szarlotka z kruszonką
Łatwa szarlotka z kruszonką

Łatwa szarlotka z kruszonką z przepisu cioci z Radości

Szarlotka była kiedyś moim ulubionym ciastem. Często po drodze ze szkoły wstępowałam do cukierni właśnie po to ciastko. Kiedy pierwszy raz spróbowałam szarlotki z tego przepisu sama zjadłam pół blachy! Nie muszę chyba mówić, że wieczorem mało nie pękłam z przejedzenia. Upiekła ją moja ciocia z Radości i od tego czasu zawsze jest u nas jedną z pozycji na święta (nie ważne jakie;) Szarlotka z tego przepisu jest dość słodka, ale my ją uwielbiamy.

Składniki na mus z jabłek do szarlotki:

  • 1,3 kg kwaśnych jabłek (najlepsza antonówka, papierówka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Składniki ciasto do szarlotki: (tortownica o średnicy 25 cm)

  • 2,5 szklanki mąki
  • prawie cała szklanka cukru
  • 200 g zimnego masła z lodówki
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • odrobina masła do wysmarowania brytfanki
  • cukier puder do posypania

Mus z jabłek do szarlotki:

Mus najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale można także zrobić to tego dnia, w którym pieczemy ciasto. Ja zwykle robię kilka słoików na zapas i później wekuję.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy 1/3 szklanki wody i dusimy na niewielkim ogniu bez przykrycia ok. 40 minut, aż powstanie mus z jabłek. Uwaga, pamiętamy o mieszaniu od czasu do czasu, żeby mus się nie przypalił. 10 minut przed końcem wsypujemy 1/3 szklanki cukru i cynamon. Całość mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Następnie ostawiamy do ostygnięcia. Jeśli szarlotkę będziemy piekli następnego dnia, to warto przełożyć mus do słoika.

Ciasto na szarlotkę:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy same żółtka oraz masło (starte na tarce o dużych oczkach albo pokrojone na plasterki). Całość mieszamy, ja dla ułatwienia robię to mikserem, ale nie trzeba. Ciasto zagniatamy w kulkę i dzielimy na 2 części (jedna nieco większa)

Brytfankę smarujemy masłem i wykładamy na nią większą część ciasta (drugą część na razie zostawiamy), wkładamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół). Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i pieczemy spód przez 15 minut.

W między ubijamy mikserem pianę z białek aż będzie sztywna. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika (nie wyłączamy go). Na gorący spód  wykładamy mus z jabłek, pianę z białek, a wierzch posypujemy drugą częścią ciasta. Znów wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Przed podaniem dekorujemy szarlotkę cukrem pudrem.

Szara reneta wygląda tak: http://www.gospsad.pl/htm/reneta.htm

Łatwa szarlotka z kruszonką
Łatwa szarlotka z kruszonką

Dodaj komentarz