Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio zagościły na blogu, a przy tym wymaga minimalnej pracy i czasu. A smak? Jak to określił mój mąż: „Czuję się jakbym cały czas jadł kruszonkę z góry i z dołu, a w środku śliwki czyli lepiej być nie może!”

Składniki na ciasto (blaszka 35 cm x 25 cm):

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 i 1/3 szkl)
  • 2 żółtka
  • 280 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Śliwki:

  • 900 g węgierek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Dekoracja: cukier puder do posypania

Kruche ciasto: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, śmietanę. Dodajemy posiekane masło i szybko zagniatamy. Uwaga, ciasto kruche nie lubi zbyt długiego ugniatania. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 40-60 minut. Uwaga, jeśli zależy Wam na czasie włóżcie ciasto na 20 min do zamrażalnika.

Śliwki: W miedzy czasie myjemy i suszymy śliwki. Przekrajamy je wzdłuż i usuwamy pestki. Posypujemy zmielonymi migdałami, brązowym cukrem i cynamonem.

Składanie i pieczenie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części w proporcji 60:40. Większą część wałkujemy na wymiar blaszki lub od razu wylepiamy nią spód formy (35x25cm). Na surowe ciasto wykładamy śliwki rozcięciem do góry. Resztę ciasta (mniejszą część) rozdrabiamy palcami (można też zetrzeć ciasto na tarce) i posypujemy wierzch kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez 30 minut (grzanie góra-dół). Wyjmujemy kiedy będzie złoto-rumiane. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Polecam też inne ciasta ze śliwkami na przykład pyszną i lekko kwaskową Tarta ze śliwkami. I co co tu się zdecydować? 🙂

Dodaj komentarz