Prosty przepis na murzynka
Prosty przepis na murzynka

Prosty przepis na murzynka

Prosty przepis na murzynka. Jeśli szukacie przepisu na łatwe ciasto, które zawsze się udaje, to dobrze trafiliście. Jest pyszny, wilgotny i do tego bardzo szybko się go przygotowuje. Ja zrobiłam  czekoladową polewę i udekorowałam płatkami róż, ale to wersja full wypas:)

Składniki na murzynka:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ słoika dżemu porzeczkowego lub śliwkowego

Wszystkie składniki połączyć i miksować  krótko do uzyskania jednolitej masy. Piec w 180ºC  przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).  Ciasto ostudzić i udekorować polewą (opcjonalnie)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

Zagotowujemy wszystkie składniki poza żelatyną i mieszamy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Jak rozpuścić żelatynę? Ja robię to tak: Rozprowadzam żelatynę w letniej wodzie i lekko podgrzewam na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Nie można żelatyny zagotować, ponieważ traci ona swoje właściwości żelujące. (słyszałam, że są rodzaje żelatyny, które pozwalają na gotowanie – radze sprawdzić na opakowaniu, ja na taką jeszcze nie trafiłam).

Ale wracając do przepisu, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do reszty składników, mieszamy i studzimy. Gdy lekko stężeje rozprowadzamy na cieście, po wyschnięciu dekorujemy płatkami róż. Róże przyklejałam na kroplę rozpuszczonej czekolady.

3 comments on “Prosty przepis na murzynka w świątecznym wydaniu”

  1. „Dżemu porzeczkowego” albo „pożyczonego” 😉 a mnie udało się jeszcze odjąć dwie łyżki cukru. Miałam słodsze powidło Gomaru ale duża w nim ilość śliwek. Pyycha, chłopak niemal przegyzł talerz 😉

Dodaj komentarz