Tarta fit z jeżynami
Tarta fit z jeżynami

Tarta fit z jeżynami

Tarta fit z jeżynami czyli coś pysznego i niskokalorycznego. Świetna dla osób, które są na diecie, ale mają ochotę na coś słodkiego. Kruche ciasto z mąki razowej, niewielka ilość cukru i bardzo dużo jeżyn. Te owoce mają bardzo mało kalorii, ale także wspomagają przemianę materii czyli podwójna korzyść.

Składniki na tartę razową (forma o średnicy 25 cm):

  • 290 g mąki pszennej razowej 1850??
  • 65 g cukru pudru (można zastąpić ksylitolem w tej samej ilości)
  • 195 g zimnego masła
  • 1 i 1/3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie z jeżynami:

  • 600 g jeżyn
  • 1 i 1/3 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki brązowego cukru

Ciasto razowe: Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i ucieramy końcówką do ciasta kruchego. Możemy też zagnieść ciasto ręcznie, wtedy mieszamy suche składniki i siekamy masła, całość zagniatamy. Uwaga, ciasto kruche zagniatamy krótko, aż składniki się połączą, w przeciwnym razie zbytnio je napowietrzymy i tarta nie będzie płaska. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po chwilowej przerwie ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części: 2/3 (dół i boki) i 1/3 (wierzch z powrotem wkładamy do lodówki). Większą część wałkujemy na grubość ok. 4 mm, powinien być on większy niż forma i przenosimy. Wyklejamy spód i boki. Uwaga, ciasto kruche najlepiej wałkować na papierze do pieczenia, wtedy łatwo je przenieść bez szkody – odwracamy tylko papier i odklejamy ciasto nad formą. (później papier się nam przyda, ale trzeba wziąć kawałek większy od formy by zakrywał boki).

Ciasto w formie ponownie wkładamy do lodówki na min. 40 minut. Uwaga, to kluczowe by boki tarty nie spłynęły.

Piekarnik nagrzewamy do 190ºC i ustawiamy grzanie góra-dół. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, wsypujemy fasolę lub ryż do obciążenia. Ciasto pieczemy przez 8 minut, następnie zdejmujemy fasolę, papier do pieczenia i podpiekamy kolejne 7 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Nadzienie: W miedzy czasie mieszamy wszystkie składniki nadzienia i wykładamy na podpieczony spód. Z lodówki wyjmujemy pozostałą 1/3 ciasta. Wałkujemy i kroimy w paski, które układamy w kratkę na wierzchu ciasta. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 min w 190ºC. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem – ten krok jest dla osób, które nie są na diecie 😉

Tarta fit z jeżynami
Tarta fit z jeżynami
Tarta fit z jeżynami
Tarta fit z jeżynami

*Więcej o właściwościach jeżyn

Dodaj komentarz