Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami.

Tarta z jabłkami Czy zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica między jabłecznikiem czy szarlotką? By znaleźć właściwą odpowiedź przeszukałam kilka książek, forów oraz blogów, oto do czego udało mi się dotrzeć. Szarlotka (charlotte) to ciasto kruche lub półkruche z owocami, choć teraz ta nazwa przylgnęła tylko do ciasta z jabłkami. Jabłecznik natomiast może być na cieście drożdżowym, biszkoptowym czy francuskim. Różnica tkwi więc przede wszystkim w rodzaju ciasta, jakiego użyjemy do wypieku. Dziś podaję prosty przepis na tartę z jabłkami, tak też można nazwać szarlotkę, a czemu nie?

Składniki na ciasto kruche:

  • 330 g mąki pszennej
  • 190 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta, antonówka)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

* cukier puder do posypania

Ciasto kruche:  Zimne masło, pokrojone w kostkę wrzucamy do miksera (końcówka do ciasta kruchego) lub malaksera dodajemy resztę składników i wyrabiamy do czasu aż składniki się połączą. Podobnie postępujemy jeśli zagniatamy ciasto ręcznie. Ważne jest by wyrabiać ciasto jak najkrócej, ponieważ zbyt długie wyrabianie może sprawić, że ciasto będzie twarde. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.

Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 części: dużą 3/4 oraz mniejszą 1/4 (tę z powrotem wkładamy do lodówki). Większą część wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wyklejamy dno i boki formy. Wyłożoną ciastem formę ponownie wkładamy do lodówki na 30 min.

W między czasie przygotowujemy nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda z nasionami i kroimy w sporą kostkę.Wrzucamy je na patelnię, razem z cukrem, sokiem z cytryny oraz cynamonem i podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 10 min. Jabłka mają być lekko miękkie, ale nie rozpadające się. Odstawiamy je by chwilę ostygły.

Następnie nagrzewamy piekarnik do 180°C (ustawienie góra-dół). Wyjmujemy formę z lodówki, nakłuwamy dno widelcem i wykładamy na nią jabłka. Pozostałą część ciasta kruchego wałkujemy, kroimy nożem w paski o szerokości około 1,5 cm i układamy w kratkę na jabłkach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30 – 45 minut, aż nasza szarlotka uzyska piękny złoty kolor. Przed podaniem, warto posypać cukrem pudrem.

Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami

Źródło różnica między szarlotką a jabłecznikiem:Gina Mallet: Ostatnia szansa żeby dobrze zjeść. Warszawa: Wydawnictwo Twój Styl, 2006. ISBN 83-7163-420-X.
http://marzeniami-malowane.blogspot.com/2012/11/entliczek-pentliczek-czyli-szarlotka.html

Dodaj komentarz