Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami.

Tarta ze śliwkami to coś czego nie mogę sobie odmówić! Piekę ją kilka razy w sezonie i jest mi niezbędna do przetrwania końca lata. Ciasto jest kruche i delikatne, a nadzienie słodko-kwaśne – idealne połączenie na chłodniejsze wieczory. Tarta jest tak prosta w przygotowaniu, że nawet mój mąż upiekł ją z tego przepisu. A jego umiejętności kulinarne kończą się zwykle na schabowym 🙂

Składniki na tartę ze śliwkami o średnicy 25 cm:

Kruche ciasto:

  • 310 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 210 g zimnego masła
  • 6 łyżek cukru pudru (nie płaskich)
  • 120 ml maślanki
  • szczypta soli

Nadzienie ze śliwkami:

  • 800 g śliwek
  • 4 łyżki brązowego cukru (płaskie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Kruche ciasto na tartę: Wszystkie składniki mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z niego kulkę, owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na
40-60 minut.

Nadzienie: W między czasie drylujemy śliwki i przecinamy na pół, jeśli są większe kroimy je na 4 części. Owoce wkładamy garnka, dodajemy 1 łyżkę wody, cukier i cynamon i podgrzewamy na średnim ogniu przez ok.10 minut. (w tym czasie śliwki puszczą soki). By nadzienie nie było zbyt rzadkie, mieszamy w szklance 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z łyżką wody. Pod koniec duszenia dodajemy ją do śliwek, szybko mieszamy i po 1 minucie zdejmujemy z ognia.

Nagrzewamy piekarnik do 190°C (grzanie góra-dół)

Składanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3 części i jedną z powrotem wkładamy do schłodzenia. Pozostałe 2 części zgniatamy w kulkę i wałkujemy na grubość 3-4 mm (dość cienko),a następnie przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm. Uwaga, ja piekłam tartę w porcelanowej formie więc nie natłuszczałam jej przed położeniem ciasta, jeśli jednak pieczecie w metalowej wysmarujcie ją cienko masłem i oprószcie mąką.

Następnie nakłuwamy spód widelcem i wykładamy nadzienie na ciasto. Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta kruchego wałkujemy, kroimy nożem w paski o szerokości około 3 cm i układamy w kratkę na śliwkach. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 35 minut, aż nasza tarta ze śliwkami uzyska piękny złoty kolor. Przed podaniem, warto posypać cukrem pudrem.

*Polecam także PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami

 

1 comment on “Tarta ze śliwkami”

Dodaj komentarz