Tort karmelowy z solonymi orzechami
Tort karmelowy z solonymi orzechami

Tort karmelowy z solonymi orzechami.

Tort karmelowy z dodatkiem solonych orzechów to jedna z pokus, której nie mogę się oprzeć! To obłędne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego, kremu karmelowego, solonych orzeszków, które przełamują słodycz, chrupiących herbatników, które zmieniają teksturę ciasta oraz polewy karmelowej czyli przepyszna bomba kaloryczna! Zachęcam Was do spróbowania, bo niektórzy przyjaciele zjedli nawet 3 kawałki za jednym razem!

Składniki na wilgotne ciasto czekoladowe:

  • 225 g mąki
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 85 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml oleju
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 250 ml gorącej kawy (2 łyżeczki kawy na szklankę wody)

Składniki sos karmelowy:

  • Masa krówkowa w puszce (można także gotować puszkę mleka skondensowanego aż do powstania masy kajmakowej)
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Składniki na krem karmelowy:

  • 2/3 przygotowanego wcześniej sosu karmelowego (składniki powyżej)
  • 400 g śmietany kremówki
  • opakowanie śmietan fix

Składniki na ganache czekoladowy (polewa do tortu):

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Dodatki:

  • Paczka herbatników petite bouree
  • 75 g solonych orzeszków ziemnych

Wilgotne ciasto czekoladowe: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej lub z samego rana. Zaczynamy od wymieszania suchych składników w misce tj. mąki, kakao, proszku do pieczenia, sody, wanilii oraz cukru. W oddzielnej misce mikserem roztrzepujemy mokre składniki: jajka, maślankę i olej. Następnie łączymy suche i mokre składniki, ubijamy mikserem aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlewamy porcjami gorącą kawę, po każdej dolewce mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie dość płynne, ale nie trzeba się tym przejmować. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, ustawienie góra-dół. W tym czasie natłuszczamy  dwie okrągłe tortownice o średnicy 20 cm  i wykładamy spód papierem do pieczenia. Przelewamy do każdej po połowie masy i pieczemy przez 40-50 min. Ciasto po upieczeniu powinno być wilgotne, ale nie zakalcowate. Zostawiamy je do kompletnego ostudzenia zanim będziemy je przekrajać.

Sos karmelowy: W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy śmietanę kremówkę. Mieszamy całość do połączenia się składników i odstawiamy do kompletnego ostudzenia.

Krem karmelowy: Mikserem ubijamy śmietanę. Po chwili dodajemy śmietan fix, żeby krem lepiej utrzymał ciężki tort. Kiedy śmietana jest ubita dodajemy 2/3 uprzednio przygotowanego sosu karmelowego i mieszamy całość na niskich obrotach do połączenia mas.

Składanie tortu karmelowego: Każde z ciast czekoladowych kroimy na pół, tak by powstały nam w sumie 4 krążki. W miseczce mieszamy łyżkę sosu karmelowego z połową orzeszków ziemnych i odstawiamy je na chwilę. Układamy po kolei warstwy tortu czyli: ciasto czekoladowe, krem karmelowy, połowę orzeszków ziemnych w karmelu i znów ciasto czekoladowe, krem karmelowy i ciasto czekoladowe. Następnie kładziemy cienką warstwę kremu karmelowego, płasko ułożone herbatniki i znów przykrywamy je cienką warstwą kremu karmelowego. Następnie przykrywamy je ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego.

Ganache czekoladowy: W małym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę oraz połamaną gorzką czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na bok do ostudzenia, masa powinna mieć temperaturę pokojową, ale nadal być ciekła. Następnie ubijamy ją mikserem aż uzyska jaśniejszy kolor i będzie miała konsystencję gęstej bitej śmietany. Od razu rozprowadzamy ganache czekoladowy po torcie, żeby masa nie zastygła  – smarujemy wierzch i boki. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy pozostałością sosu karmelowego i resztą orzeszków ziemnych.

Inspiracja Domesticgothess

Tort karmelowy
Tort karmelowy
Tort karmelowy z orzechami
Tort karmelowy z orzechami

Dodaj komentarz