Tradycyjna baba drożdżowa
Tradycyjna baba drożdżowa

Tradycyjna baba drożdżowa

Tradycyjna baba drożdżowa na Wielkanoc. Jest to  jedna z najlepszych bab jakie jadam. Mięciutka, wilgotna i puszysta, niestety czasem znika przed końcem świątecznego śniadania.

Składniki na tradycyjną babę drożdżową:

  • 0,5 kg mąki tortowej (odsypujemy 0,5 szklanki i zastopujemy mąką krupczatką)
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 10 dag stopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 średnie ugotowane i rozgniecione ziemniaki (zamiast ulepszaczy z cukierni)
  • 110 g cukru pudru
  • ekstrakt cytrynowy + starta skórka z cytrusów
  • 50 alkoholu (np. rum, spirytus, wódka)
  • rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa – ilość wg uznania
  • szczypta soli

Rozczyn (pominąć jeśli używamy suchych drożdży): Świeże drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Ciasto drożdżowe na tradycyjną babę wielkanocną: Żółtka miksujemy z cukrem aż powstanie jasno żółta masa. Następnie dodajemy mąkę, suche drożdże (lub wyrośnięty rozczyn, jeśli robimy ciasto ze świeżych drożdży) oraz resztę składników poza masłem. Wyrabiamy ciasto aż powstanie elastyczna masa, ja robię to mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (w kształcie haka), oczywiście można tez ręcznie (Uwaga, im dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym lepiej). Jeśli ciasto bardzo się klei można dosypać kilka łyżek mąki. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopione masło (Uwaga, ciepłe, nie gorące).

Foremkę o średnicy 22 cm, wysokość ok. 12 cm smarujemy odrobiną masła. Ciasto drożdżowe przelewamy do foremki, nalewamy maksymalnie do połowy formy – ma wyrosnąć aż do brzegu formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (nie w przeciągu czy otwartym oknie). Mimo, że to ciasto drożdżowe, to z tego przepisu wystarczy jak wyrośnie 1 raz. Po wyrośnięciu delikatnie smarujemy pędzelkiem moczonym w roztrzepanym żółtku.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 160ºC (ustawienie  grzanie góra-dół) przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Na ok. 2h przed podaniem dekorujemy babę lukrem lub zaraz przed podaniem jeśli posypujmy tylko cukrem pudrem.

*Jeżeli chcecie upiec babkę wcześniej i przechowywać do świąt, to zanim jeszcze do końca ostygnie (jest letnia) wkładamy ja do plastikowej torebki, zawiązujemy i spokojnie możne czekać 2-3 dni (dzięki temu nie wyschnie). Uwaga, gdyby torebka zrobiła się wilgotna (ciasto zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, bo może rozmięknąć.

Przepis na lukier cytrynowy z dodatkowych składników: 
1 szklankę cukru pudru mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny.
Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty więcej soku z cytryny.

 Źródło: Przepis Limby, zmodyfikowany przez Margot, a później przeze mnie:)
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18364&hl=limby

Dodaj komentarz