Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym
Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym

Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym

Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym. Kiedyś pieczenie babki wielkanocnej napawało mnie nie małym stresem. Wiadomo, ja zwykle w niedoczasie. A babka pieczona w sobotę pomiędzy przygotowywaniem święconki, a ostatnimi porządkami. I co jak się nie uda? Nie ma czasu na duble! Dlatego przez pewien czas testowałam przepisy jeszcze 2 tygodnie przed świętami, żeby nie było niespodzianek. Ta babka to własnie jeden z pewniaków – puszysta, mięciutka, jednym słowem – pyszna!

Składniki na 1 babkę:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
  • 11 g suchych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru (ok. 80 g)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 80 g masła
  • 125 ml mleka
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie: Zaczynamy od podgrzania masła w małym rondelku. Kiedy masła się rozpuści zestawiamy z ognia i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Na stolnicy bądź w misie miksera mieszamy mąkę z drożdżami (ja używam końcówki miksera do ciasta drożdżowego). Następnie dodajemy resztę składników (poza masłem) i wyrabiamy. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło i znów wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy je do miski oprószonej mąką (ważne, żeby była sucha i najlepiej plastikowa). Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi objętość ok. 1,5h.

Ponowne rośnięcie: Wyjmujemy ciasto z miski i jeszcze raz wyrabiamy. Formę do babki (o pojemności około 2300 ml – standardowa) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy – powinno sięgać ok. 1/3 wysokości. Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie po brzegi foremki.

Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 165ºC przez 30 minut. (ustawienie piekarnika góra- dół). Robimy test patyczka – jeśli jest suchy wyjmujemy babkę z piekarnika. Uwaga, nie pieczcie babki dłużej na wszelki wypadek, bo będzie sucha! Po wyjęciu studzimy przez 10 minut w foremce, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Dzięki temu się nie zaparzy.

Podanie: Kiedy babka ostygnie, nakłuwamy ją wykałaczką. Następnie nasączamy sokiem z cytryny, wymieszanym z 1 łyżeczką przegotowanej wody. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

*Polecam także przepis na wilgotną babkę wielkanocną bez drożdży

Wielkanocna baba drożdżowa
Wielkanocna baba drożdżowa
Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym
Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym
Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym
Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym

Dodaj komentarz