Wilgotna babka na wielkanoc
Wilgotna babka na Wielkanoc

Wilgotna babka na Wielkanoc.

Wilgotna babka na Wielkanoc, jest puszysta i przepyszna. Smakuje doskonale nawet na trzeci dzień, chociaż zwykle nie udaje jej się przetrwać pierwszego, po prostu nie można poprzestać na jednym kawałku 🙂 Ma maślano – cytrynowy smak i nie jest sucha. Na pewno zachwyci gości, jest tez prosta w wykonaniu.

Składniki na wilgotną babkę cytrynową:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypta soli

Uwaga, bardzo ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, dzięki temu masa nam się nie zważy (gdyby jednak tak się stało, nie przejmujcie się i tak babka powinna się udać)

Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i odkładamy na bok.
W mikserze ucieramy masło przez kilka minut, pod koniec ucierania stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce (dzięki temu cukier na pewno dobrze się rozpuści). Ubijamy aż masa będzie jasno-żółta i puszysta. Następnie wbijamy jajka jedno po drugim, po wbiciu każdego jajka mieszamy do połączenia się składników. (to również zapobiega zważeniu się masy)
Później dodajemy skórkę otartą z cytryn i jeszcze raz miksujemy. Teraz za zmianę dodajemy suche składniki oraz sok wyciśnięty z cytryn (najlepiej w 3 partiach) i mieszamy na bardzo niskich obrotach bądź szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do babki (o pojemności około 2300 ml) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jeżeli używamy foremki silikonowej ten krok można pominąć, nie trzeba jej smarować, po prostu wlewamy do niej masę.

Pieczemy 160ºC z ustawieniem piekarnika góra-dół przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, najpierw lekko studzimy ciasto w formie, a następnie przekładamy na paterę do pełnego ostudzenia. PS W tym momencie musimy już uważać na rodzinnych łakomczuchów i pilnować babki, jeśli ma dotrwać do świąt 🙂

*Przepis na lukier cytrynowy z dodatkowych składników: 
1 szklankę cukru pudru mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny I 2 łyżkami gorącej wody.
Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty więcej soku z cytryny.

*Polecam także przepis na WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA O SMAKU CYTRYNOWYM

wielkanocna babka
Wielkanocna babka

Źródło inspiracji – The Australian Women’s Weekly, przepis od Dorotus, zmodyfikowany przeze mnie:)

1 comment on “Wilgotna babka na Wielkanoc”

Dodaj komentarz