Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym – Nigelli

Ciasteczka z masłem orzechowym – Nigelli. W czasie mojej podróży po USA próbowałam przeróżnych smakołyków z masłem orzechowym. Szczególnie smakowały mi ciasteczka, dlatego już wtedy postanowiłam, że będzie to pierwsza rzecz, jaką upiekę po powrocie do Polski. Skorzystałam z przepisu Nigelli, który lekko zmodyfikowałam, ponieważ były zbyt słone. Był to strzał w dziesiątkę, ciasteczka są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, bardzo orzechowe i co ważne robi się je niezwykle prosto i szybko. Nie ma tu skomplikowanych składników, dlatego świetnie nadają się do przygotowania z dziećmi.

Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym (ok. 12 sztuk):

  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół laski wanilii
  • 200 g masła orzechowego (przepis na Domowe masło orzechowe w 15 min)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody

Zaczynamy od ubicia masła z dwoma rodzajami cukru. Ucieramy aż masa będzie puszysta, następnie dodajemy jajko, wanilię, miód i masło orzechowe. Miksujemy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy mąkę i sodę, znów mieszamy. Ciasto zrobi się bardzo gęste i dokładnie takie ma być.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i formujemy ciasteczka o grubości ok 0,8-1 cm (ja formowałam je w ręku i myślę, że to najlepsza metoda). Układamy je zachowując niewielkie odstępy, ciasteczka niewiele już urosną.

Pieczemy na termoobiegu ok. 10 min, wtedy są lekko chrupkie na zewnątrz i bardzo miękkie w środku. Jeśli chcemy mieć bardziej chrupiące, wtedy pieczemy 12 min (nie więcej, bo będą spalone!) Pamiętajmy, że po wyjęciu z piekarnika jeszcze troszkę stwardnieją. Smacznego!

2 comments on “Ciasteczka z masłem orzechowym – Nigelli”

Dodaj komentarz