Czekoladowy fondant z płynną czekoladą w środku
Czekoladowy fondant z płynną czekoladą w środku

Czekoladowy fondant z płynną czekoladą w środku

Czekoladowy fondant z płynną czekoladą w środku. często nazywany także lava-cake. Jak powszechnie wiadomo czekolada jest uważana za jeden z afrodyzjaków. Do tego dla zrównoważenia sos z malin i jesteśmy w czekoladowym niebie.

Składniki na fondant na 2-4 osoby:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 25 g mąki
  • 2 jajka

*Jeżeli pieczemy w silikonowych papilotkach na muffinki starczy nam na ok 4 porcje, ja piekłam w dużych kokilkach – wyszły 2 desery lava cake (ramekiny o średnicy zewnętrznej 9 cm, wewnętrzna 7,5 cm, a wysokość 5 cm)

Czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze czyli w misce postawionej na garnek z podgrzaną wodą. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy przez kilka minut, później dodajemy mąkę i kakao. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do papilotek lub posmarowanych masłem kokilek. Pieczemy na termoobiegu w 180°C przez 10-12 minut, jeżeli pieczemy w kokilkach to 13-15 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy deser z piekarnika i czekamy kilka minut zanim wyjmiemy go z kokilki (ciasto musi osiąść). Czekoladową lawę serwujemy gorącą, polaną zblendowanymi malinami – smacznego!

*Polecam także przepis na Muffinki na walentynki

Czekoladowy fondant z płynną czekoladą w środku
Czekoladowy fondant z płynną czekoladą w środku

** Przepis zaczerpnięty z książki Ani Starmach, nieznacznie zmodyfikowany.

9 comments on “Czekoladowy fondant z płynną czekoladą w środku”

    • Jak najbardziej mozna ten deser rowniez nazwac fondant czekoladowy, wszystko zalezy od miejsca. W Irlandii mowia na to lava cake 🙂

Dodaj komentarz