Czekoladowy sernik ze śliwką
Czekoladowy sernik ze śliwką

Czekoladowy sernik ze śliwkami

Czekoladowy sernik ze śliwkami bije rekordy w znikaniu na świątecznym stole. Mocno czekoladowy, z rozpływającymi w ustach śliwkami, jest przepyszny. Nawet mój mąż, który za śliwkami nie przepada walczył o ostatnie porcje. Jest prosty w przygotowaniu, a wygląda dość wykwitnie – generalnie trzeba spróbować!

Składniki na spód z ciastek:

  • 180 g ciastek z nadzieniem czekoladowym (u mnie Hity)
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę serową:

  • 650 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 100 g suszonych śliwek (u mnie kalifornijskie)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa + dekoracja:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 36%
  • wiórki czekolady do posypania

Ciasteczkowy spód: Ciasta kruszymy i mieszamy z kakao. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypujemy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Dobrze uklepujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C i pieczemy przez 10 minut (ustawienie góra-dół). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.

Masa serowa: W między czasie zalewamy śliwki gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut do ostudzenia.

Połamaną czekoladę i śmietanę podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia. W misie miksera miksujemy twaróg, macarpone, cukier i jajka  (ok. 2 minuty do połączenia).

Następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mąkę ziemniaczaną. Znów chwilę mieszamy. Uwaga, nie miksujemy zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy serowej! Na koniec dorzucamy śliwki i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę serową przelewamy na podpieczony spód ciasteczkowy.

Pieczenie: Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C i pieczemy przez 15 minut (ustawienie góra-dół). Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 90 minut. Dzięki pieczeniu sernika dłużej, ale w niższej temperaturze jego powierzchnia będzie równa i nie popęka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki.

Dekoracja: Śmietanę podgrzewamy w garnuszku, zanim zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Ostawiamy na 2 minuty do ostygnięcia i polewamy nią schłodzony sernik. Ja polałam go nie wyjmując z tortownicy, dzięki czemu zrobił się ładny rant. Całość dekorujemy wiórkami czekolady.

*Polecam także:SERNIK PIERNIKOWY NA BOŻE NARODZENIE

Czekoladowy sernik ze śliwką
Czekoladowy sernik ze śliwką

1 comment on “Czekoladowy sernik ze śliwkami”

Dodaj komentarz