Deser z chia i malinowym musemDeser z chia i malinowym musem

Deser z chia i malinowym musem

Deser z chia i malinowym musem to jeden prostszych przepisów na blogu w ostatnim czasie. Mimo to opisanie go przysporzyło sporo trudności, bo zastanawiałam się czy opisać ten pudding jako śniadanie czy deser? W sumie deser zwykle kojarzy się z czymś słodkim, a tu nie ma nawet grama cukru, oczywiście poza tym zawartym w owocach. No własnie czyli jednak trochę słodyczy jest! Ja jadłam go na śniadanie i myślę, że to połączenie słodyczy deseru i pożywnych składników sprawdzi się jako idealne rozwiązanie na weekendowy poranek.

Składniki na 2 średnie porcje (na zdjęciu 1 duża, ale jadłam na 2 razy):

  • 1/3 pudełeczka malin (2 garście)
  • 120 g borówek lub jagód
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie mleko migdałowe)
  • 1 łyżka płatków orkiszowych lub granoli

Pudding z chia: Nasiona chia wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut by napęczniały.

Mus z malin: W między czasie do blendera wrzucamy maliny (zostawiamy kilka do dekoracji) i miksujemy na gładką masę. Przekładamy na spód słoiczka lub szklanki (zależy jak chcemy podać pudding)

Mus z borówek: Do opróżnionego blendera wrzucamy teraz borówki i też miksujemy. (zostawiamy kilka do dekoracji)

Składanie: Kiedy nasiona chia są gotowe, przekładamy je na mus malinowy. Na górę wykładamy mus z borówek. Całość posypujemy granolą, a wierzch dekorujemy owocami. Jeżeli jest upalny poranek polecam włożyć deser na 15 minut do lodówki. O ile dacie radę tyle czekać 🙂

*Polecam także przepis na JABŁKOWY DESER Z NASIONAMI CHIA BEZ CUKRU

Deser z chia i malinowym musem
Deser z chia i malinowym musem
Deser z chia i malinowym musem
Deser z chia i malinowym musem

1 comment on “Deser z chia i malinowym musem. Bez dodatku cukru!”

Dodaj komentarz