Jabłkowy deser z nasionami chia
Jabłkowy deser z nasionami chia

Jabłkowy deser z nasionami chia i kilka słów o tych drogocennych nasionach

Deser z nasionami chia. Ostatnio nasiona chia czyli szałwia hiszpańska bije rekordy popularności. Dlaczego?
Te nasiona to bomba składników odżywczych, a jednocześnie mała ilość kalorii. Dzięki temu nasz organizm dostaje zrównoważoną dawkę energii, bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze, wapń, magnez, fosfor, żelazo, błonnik, witaminy z grupy A, B, D i E.

Jeśli nadal nie jesteście przekonani, poniżej 10 powodów dlaczego warto jeść nasiona chia:

  1. Wspomagają odchudzanie z jednej strony usprawniają procesy trawienia, z drugiej wypełniają żołądek, dzięki czemu mamy uczucie sytości.
  2. Szybko zyskujemy energię i utrzymujemy ją przed długi czas – zwane „jedzenie biegaczy”
  3. Poprawiają pamięć i koncentrację, dzięki nim łatwiej przyswoimy nową wiedzę.
  4. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi
  5. Wzmacniają kości i zęby –  w 100 g jest 2 x więcej wapnia niż w szklance mleka
  6. Są świetnym źródłem białka, nie tylko dla wegetarian
  7. Obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a podwyższają dobry cholesterol
  8. Zapobiegają miażdżycy i zmniejszają ryzyko chorób serca
  9. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają
  10. Uzupełniają kwasy omega-3 niezbędne w czasie ciąży – pozytywnie wpływają na prawidłowy rozwój dziecka oraz przyszłej mamy

Mam nadzieję, że przekonałam Was chociaż do spróbowania. Jak powinno się wymawiać nazwę nasion chia? – „kja”.

Co zrobić z nasionami chia?

Możemy dodawać je do sałatek, domowego chleba, koktajli, owsianki na śniadanie, w wypiekach mogą stanowić zamiennik jajek, przyrządzamy z nich także puddingi i desery. Dziś właśnie przygotowałam jabłkowy deser z nasionami chia, w sumie może to być te pożywne śniadanie, na pewno jest zdrowe i bez cukru.

Składniki na masę jabłkową na 2 duże porcje:

  • 3 jabłka
  • 2/3 szklanki soku z jabłek
  • 1,5 łyżki nasion chia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 nasion z laski wanilii

Składniki na masę z owsianką: 

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka  + 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki nasion chia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 nasion z laski wanilii

Do dekoracji: garstka posiekanych orzechów

Masa jabłkowa: Jabłka kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy je do garnka, razem z resztą składników masy jabłkowej. Podgrzewamy na małym ogniu przez 15-20 minut. Mieszamy dość często, żeby nie przypalić. Jabłka powinny być zwarte i nie rozpadać się. Połowę jabłek rozgniatamy widelcem i następnie odstawiamy do ostudzenia.

Masa z owsianki: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 1,5 godziny. W tym czasie nasiona chia napęcznieją więc masa będzie miała odpowiednią konsystencję.  .

Składanie: Na spodzie układamy na przemian masę z owsianki, masę jabłkową i powtarzamy. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

Jabłkowy deser z nasionami chia
Jabłkowy deser z nasionami chia

 

Jabłkowy deser z nasionami chia
Jabłkowy deser z nasionami chia

Źródło informacji o właściwościach nasion: http://www.poradnikzdrowie.pl/

Dodaj komentarz