Domowe jagodzianki
Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki.

Domowe jagodzianki. W sobotę wybrałam się do lasu na jagody i muszę przyznać, że smakują zdecydowanie lepiej niż te ze sklepu. A cóż za satysfakcja! O fioletowych palcach nie wspomnę 🙂  Gdy wróciliśmy z pełnym kubełkiem zastanawiałam się co z nich zrobić, już byłam zdecydowana na muffinkach z jagodami, ale wtedy pomyślałam o jagodziankach i nie mogłam się oprzeć. Te słodkie bułeczki są idealne na letnie śniadanie, smakują wybornie do porannej kawy, nic tylko piec i zajadać.

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej 750 (można też zastąpić pszenną)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml) – nie prosto z lodówki!
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Jagodowe nadzienie:

  • 320 g jagód (można zastąpić borówką)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Składniki na lukier: 

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Nadzienie: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na bok.

Ciasto na jagodzianki: Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli. Uwaga, jeśli robimy jagodzianki ze świeżych drożdży, wcześniej trzeba przygotować rozczyn (tu instrukcja krok po kroku JAK ZROBIĆ ROZCZYN Z DROŻDŻY?)

Następnie dodajemy mleko, jajko i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i dosypujemy cukry. Zagniatamy by powstało miękkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za rzadkie, możemy dodać jeszcze 3-4 łyżki mąki). Odstawiamy je do wyrośnięcia na 1-1,5h do podwojenia objętości.

Następnie krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 części. Formujemy z nich kulki i znów odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Każdą rozpłaszczamy dłonią i robimy placek, na środek wykładamy czubatą łyżkę jagodowego nadzienia. Boki placka zlepiamy jak pierogi, robimy to dokładnie by nie zostawić dziur.

Umieszczamy je na blacie złączeniem do dołu i rolujemy by nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe układamy na blaszce wysypanej mąką (Uwaga, trzeba zostawić ok. 5 cm odstępu miedzy bułeczkami, żeby później się nie posklejały) Znów zostawiamy je do wyrośnięcia na 45 minut.

Pieczemy je w 200ºC przez ok. 15 minut. studzimy i lukrujemy.

Lukrowanie: Cukier łączymy z gorąca wodą i rozcieramy aż nie będzie grudek. Lukier powinien być dość rzadki, by łatwo można było polać jagodzianki, ja użyłam do tego pędzelka.

*Jeśli macie ochotę na więcej wypieków z jagodami, to polecam Sernik z jagodami i białą czekoladą

Domowe jagodzianki
Domowe jagodzianki

Źródło: Przepis od Tatter

9 comments on “Domowe jagodzianki”

      • Nic mi prawie nie urosło. trochę się porozklejały podczas wyrastania z nadzieniem, teraz się pieką.Jak spróbuję- dam znać co mi wyszło.

        • Warto było trochę dłużej zaczekać – do podwojenia objętości, czasem ten wzrost jest opóźniony. Urosną też jeszcze w piekarniku więc trzymam kciuki i daj znać jak poszło:)

        • Piekłam trochę dłużej niż napisałaś, o jakieś 10 minut. Wyrosły w porządku ale to co się działo później…..Ja tego nie rozumiem, jak tak można!?!?! Czy to tak zawsze wygląda??? Jeszcze dobrze nie wystygły a już ich nie było. Czy to normalne, że tak znikają? Mimo początkowych kłopotów, stawiam 5+ za jagodzianki.Będę je robić częściej bo są proste w wykonaniu, kuchnia nie brudzi się jak przy innych drożdżówkach (wymagających wałkowania ciasta). 🙂 Pozdrawiam

        • Bardzo się cieszę! U mnie tez zawsze znikają w oka mgnieniu, a smak tych domowych jest nieporównywalny do sklepowych!

        • Skusiłam się. Mąż poszedł na mecz, syn oczy wlepił w TV a ja gniotę… Tym razem będą bez nadzienia. Na jutrzejsze śniadanie- z dżemem lub miodem- jak znalazł 🙂

Dodaj komentarz