Domowe jagodzianki
Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki.

Domowe jagodzianki. W sobotę wybrałam się do lasu na jagody i muszę przyznać, że smakują zdecydowanie lepiej niż te ze sklepu. A cóż za satysfakcja! O fioletowych palcach nie wspomnę 🙂  Gdy wróciliśmy z pełnym kubełkiem zastanawiałam się co z nich zrobić, już byłam zdecydowana na muffinkach z jagodami, ale wtedy pomyślałam o jagodziankach i nie mogłam się oprzeć. Te słodkie bułeczki są idealne na letnie śniadanie, smakują wybornie do porannej kawy, nic tylko piec i zajadać.

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej 750 (można też zastąpić pszenną)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml) – nie prosto z lodówki!
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Jagodowe nadzienie:

  • 320 g jagód (można zastąpić borówką)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Składniki na lukier: 

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Nadzienie: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na bok.

Ciasto na jagodzianki: Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli. Uwaga, jeśli robimy jagodzianki ze świeżych drożdży, wcześniej trzeba przygotować rozczyn (tu instrukcja krok po kroku JAK ZROBIĆ ROZCZYN Z DROŻDŻY?)

Następnie dodajemy mleko, jajko i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i dosypujemy cukry. Zagniatamy by powstało miękkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za rzadkie, możemy dodać jeszcze 3-4 łyżki mąki). Odstawiamy je do wyrośnięcia na 1-1,5h do podwojenia objętości.

Następnie krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 części. Formujemy z nich kulki i znów odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Każdą rozpłaszczamy dłonią i robimy placek, na środek wykładamy czubatą łyżkę jagodowego nadzienia. Boki placka zlepiamy jak pierogi, robimy to dokładnie by nie zostawić dziur.

Umieszczamy je na blacie złączeniem do dołu i rolujemy by nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe układamy na blaszce wysypanej mąką (Uwaga, trzeba zostawić ok. 5 cm odstępu miedzy bułeczkami, żeby później się nie posklejały) Znów zostawiamy je do wyrośnięcia na 45 minut.

Pieczemy je w 200ºC przez ok. 15 minut. studzimy i lukrujemy.

Lukrowanie: Cukier łączymy z gorąca wodą i rozcieramy aż nie będzie grudek. Lukier powinien być dość rzadki, by łatwo można było polać jagodzianki, ja użyłam do tego pędzelka.

*Jeśli macie ochotę na więcej wypieków z jagodami, to polecam Sernik z jagodami i białą czekoladą

Domowe jagodzianki
Domowe jagodzianki

Źródło: Przepis od Tatter

10 comments on “Domowe jagodzianki”

  1. Wyszły przepyszne! Chociaż na początku nie wierzyłam, że się uda. Trzeba się trochę nagimnastykować, aby je skleić. Na szczęście tylko pierwsza jagodzianka poszła na zmarnowanie 😀 a raczej jagodzianko-borówczanka, bo zrobiłam miks owocowy 🙂 Pycha!

      • Nic mi prawie nie urosło. trochę się porozklejały podczas wyrastania z nadzieniem, teraz się pieką.Jak spróbuję- dam znać co mi wyszło.

        • Warto było trochę dłużej zaczekać – do podwojenia objętości, czasem ten wzrost jest opóźniony. Urosną też jeszcze w piekarniku więc trzymam kciuki i daj znać jak poszło:)

        • Piekłam trochę dłużej niż napisałaś, o jakieś 10 minut. Wyrosły w porządku ale to co się działo później…..Ja tego nie rozumiem, jak tak można!?!?! Czy to tak zawsze wygląda??? Jeszcze dobrze nie wystygły a już ich nie było. Czy to normalne, że tak znikają? Mimo początkowych kłopotów, stawiam 5+ za jagodzianki.Będę je robić częściej bo są proste w wykonaniu, kuchnia nie brudzi się jak przy innych drożdżówkach (wymagających wałkowania ciasta). 🙂 Pozdrawiam

        • Bardzo się cieszę! U mnie tez zawsze znikają w oka mgnieniu, a smak tych domowych jest nieporównywalny do sklepowych!

        • Skusiłam się. Mąż poszedł na mecz, syn oczy wlepił w TV a ja gniotę… Tym razem będą bez nadzienia. Na jutrzejsze śniadanie- z dżemem lub miodem- jak znalazł 🙂

Dodaj komentarz