Krem cytrynowy czyli lemon curd
Krem cytrynowy czyli lemon curd

Krem cytrynowy czyli lemon curd.

Lemon curd to krem cytrynowy, który wywodzi się z Anglii. W późnych latach XIX wieku tradycyjnie serwowano go z ciasteczkami czy sconsami do popołudniowej herbatki, stanowił alternatywę dla dżemów.

To przepis na najlepszy krem cytrynowy! Jest pyszny, aksamitny i intensywnie cytrynowy, co ważne jest też prosty do zrobienia. To coś dla fanów mniej słodkich deserów. Można używać go do ciast np. tarta cytrynowa, beza albo podać z pokruszonymi herbatnikami i kapką bitej śmietany jako samodzielny deser. Ja zwykle wyjadam go wprost ze słoika, po prostu nie mogę się oprzeć!

Składniki na lemon curd ok. 1,3 szklanki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru (trochę mniej niż 3/4 szkl)
  • 80 g masła (1/3 szkl)
  • sok oraz skórka otarta z 2 cytryn

W garnku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier. Kiedy składniki się połączą, stawiamy garnek na kuchence i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy masło, sok oraz skórkę z cytryny. Cały czas mieszamy, aż krem cytrynowy będzie gładki i stężeje. Na koniec przelewamy lemon curd do wyparzonego słoiczka i zakręcamy. Możemy go w ten sposób przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jednak u mnie nigdy tyle nie wytrzymuje 🙂

*Polecam także przepis na Sernik cytrynowy z kremem lemon curd.

Źródło przepisu lemon curd: http://www.taste.com.au/recipes/17755/lemon+curd – zmniejszyłam jedynie ilość cukru.

Dodaj komentarz