MAZUREK Z MASĄ KRÓWKOWĄ, BANANAMI I BEZĄ
MAZUREK Z MASĄ KRÓWKOWĄ, BANANAMI I BEZĄ

Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą

Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą. Nie przepadam za klasycznymi mazurkami, ale ten mogę jeść bez końca. Pewnie myślicie, że musi być mega słodki. Słusznie, bo jest słodki i to bardzo! Ale to nie przeszkadza w tym, że na Wielkanoc znika jako jeden z pierwszych. Mimo, że wszyscy w rodzinie deklarują, że zbyt słodkich nie lubią, może to te banany dodają mu uroku? 🙂

Składniki na kruchy spód do mazurka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Nadzienie do mazurka:

  • 1/3 puszki masy krówkowej
  • 2 banany

Do dekoracji: pokruszone beziki do dekoracji lub posiekane bakalie.

Kruchy spód do mazurka: Na papierze do pieczenia rysujemy kształt jajka (dużej pisanki), wycinamy wzór. Składniki na ciasto miksujemy, krótko wyrabiamy i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut.

Następnie ciasto wałkujemy na grubość 4 milimetrów. Przykładamy do niego nasz wzór w kształcie pisanki i wycinamy odpowiedni kształt. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałości ciasta formujemy wałeczek, z którego robimy obwódkę wokół krawędzi mazurka. Znów wkładamy do lodówki na 40 min. (Uwaga, dzięki odpowiedniemu schłodzeniu przed pieczeniem ciasto kruche nie spływa na boki i utrzymuje kształt podczas pieczenia). Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190ºC (ustawienie grzanie góra-dół). Pieczemy ok. 15 minut aż będzie złociste i rumiane.

Nadzienie: Na wystudzony spód mazurka wykładamy banany pokrojone na plasterki. Następnie rozsmarowujemy masę krówkową. Wierzch dekorujemy pokruszonymi bezami.

Polecam także przepis na mazurek z nutellą.

Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą
Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą

1 comment on “Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą”

Dodaj komentarz