Babeczki z kremem i truskawkami
Babeczki z kremem i truskawkami

Babeczki z kremem i truskawkami

Babeczki z kremem i truskawkami. Mocno czekoladowe ala brownie z kremem z mascarpone. Nic dodać nic ująć. Są przepyszne, czekoladowe ciasto aż rozpływa się w ustach. Ostrzegam, że nie można się od nich oderwać. A że są bardzo szybkie w przygotowaniu grożą nałogowym obżarstwem 🙂

Składniki na 10-12 sztuk babeczek czekoladowych:

  • 150 g miękkiego masła
  • 50 ml mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 36% (kremówka)
  • 170 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem z mascarpone: 

  • 200 ml śmietany 36% z lodówki (kremówki)
  • 120 g serka mascarpone z lodówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji: 10-12 truskawek

Babeczki czekoladowe: W garnku podgrzewamy masło i mleko aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż masa będzie jednolita. Odkładamy na chwile na bok do ostudzenia. (ok 5-7 minut).

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i śmietanę. Krótko miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową oraz mąkę i proszek do pieczenia. Całość znów krótko miksujemy. Uwaga, masa jest bardzo gęsta. Ciasto przelewamy do kokilek lub papierowych foremek do ok. 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170ºC i pieczemy ok. 27 minut. Uwaga, nie pieczemy zbyt długo, bo będą suche!

Krem z mascarpone: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie jednolity krem.

*Polecam także CZEKOLADOWY TORT OWOCOWY Z KREMEM MASCARPONE

Babeczki z kremem i truskawkami
Babeczki z kremem i truskawkami
Babeczki z kremem i truskawkami
Babeczki z kremem i truskawkami

Źródło: Inspirowany przepisem Dorotus.

Dodaj komentarz