Muffinki na Halloween
Muffinki na Halloween

Muffinki na halloween.

Muffinki na halloween. Dziś przygotowałam dla Was przepis na krwawe babeczki Dextera, bardzo popularne na zagranicznych blogach. Wilgotne, czerwone ciasto Red Velvet z kremem z serka philadelphia.  Pyszne połączenie smaków, a do tego ciekawa aranżacja. Cukrowe szkło robi wrażenie, zapraszam do wypróbowania.

Składniki na 22 Muffinki Red Velvet:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki (wyjąć z lodówki 15 minut przed użyciem)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki jasnego octu
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika w paście
  • szczypta soli

Składniki na krem z serka philadelphia:

  • 4 łyżki miękkiego masła (ważne, tylko prawdziwe masło, nie mix)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka philadelphia

Składniki na szkło z cukru:

  • 50 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego (jeśli pominiemy, szkło będzie mniej przejrzyste)

Dekoracja – Imitacja krwi:

  • czerwony barwnik/sok z wiśni/dżem wiśniowy

Czerwone Muffinki Red Velvet: Mieszamy kakao, mąkę i sól i odkładamy na chwilę na bok. W oddzielnej misce miksujemy olej z cukrem. Po minucie wbijamy 1 jajko, miksujemy chwilę i wbijamy kolejne. Do szklanki przelewamy maślankę i dodajemy czerwony barwnik, rozrabiamy razem aż do uzyskania jednolitego koloru. Następnie do masy w mikserze na przemian dodajemy czerwoną maślankę oraz mąkę z kakao. Kiedy składniki się skończą, przestajemy miksować, żeby za bardzo nie napowietrzyć ciasta.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC. W kolejnej miseczce mieszamy sodę z octem, kiedy zacznie się pienić dodajemy do ciasta. Miksujemy chwilę i przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180ºC (grzanie góra-dół)

Krem z serka philadelphia: Masło miksujemy z cukrem aż uzyska jasno żółty kolor, prawie biały. Następnie dodajemy połowę serka philadelphia, miksujemy chwile i dodajemy resztę. Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.

Szkło z cukru: Wodę i cukier podgrzewamy na średnim ogniu. Uwaga, bardzo ważne, nie mieszamy ani razu, bo będą grudki na szkle. Gotujemy syrop cukrowy aż osiągnie temperaturę 145ºC. Do tego przyda się termometr kuchenny, ale im bez niego sobie poradzimy. Jeśli go nie macie zrobimy „test łyżeczki”, kiedy syrop zacznie bulgotać i będą tworzyć się pękające bańki, na łyżeczkę nabieramy trochę masy i wylewamy syrop do zimnej wody. Kiedy będziemy chcieli zgiąć jedną z nitek syropu i zacznie się łamać oznacza to, że syrop jest gotowy. Jeżeli zobaczycie, że masa zacznie nabierać brązowego koloru, to od razu zdejmijcie garnek z ognia, na pewno syrop jest już gotowy. Wylewamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Odstawiamy do ostudzenia, kiedy jest już twarde i wystudzone kroimy nożem na kawałki.

Dekoracja: Na koniec składamy wszystko w całość czyli dekorujemy muffinki kremem, a następnie wbijamy szkło z cukru i polewamy „imitacją krwi”.

Muffinki na halloween
Muffinki na halloween
Muffinki Dextera na Halloween
Muffinki Dextera na Halloween

ródło przepisu na Muffinki Red Velvet: Marthy Stewart z ‚Cupcakes’ – lekko zmodyfikowany

Dodaj komentarz