Muffinki na walentynki
Muffinki na walentynki

Muffinki na walentynki.

Muffinki na walentynki. Ten pomysł na pewno zaskoczy niejednego wybranka serca. Biją rekordy na pintereście – muffinki z serduszkiem! Są nie tylko bardzo czekoladowe, ale także bardzo romantyczne. Wbrew pozorom są dziecinnie proste w przygotowaniu, a efekt jest fenomenalny!

Składniki na muffinki z serduszkiem ok. 16 babeczek
Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 4 jajka
  • szczypta soli

 Do czerwonego ciasta dodatkowo dodajemy:

  • 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • czerwony barwnik spożywczy (ja użyłam takiego w żelu)

Do czekoladowych babeczek:

  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki gorącej wody

* Opcjonalnie krem czekoladowy do dekoracji:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Ciasto: W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie przelewamy masę do miksera i ubijamy na wolnych obrotach ok. 4 min. Kiedy lekko przestygnie dodajemy jajka, jedno po drugim i cały czas mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do masy w mikserze dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz śmietanę. Następnie dzielimy masę na 3 części, jedną część przekładamy do oddzielnej miski, a resztę zostawiamy w mikserze.

Czerwone ciasto: Do ciasta, które przełożyliśmy do miski (1/3 masy) dodajemy sok pomarańczowy, kilka kropli aromatu oraz czerwony barwnik spożywczy (ok/ 1/4 łyżeczki, dodajemy aż do osiągnięcia intensywnego koloru). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wylewamy do brytfanki 223 cmx 23 cm (masa powinna pokryć brytfankę na ok.1 cm wysokości). Brytfankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawiamy an bok do całkowitego ostudzenia.
Następnie foremką wykrawamy z ciasta serduszka.

Czekoladowe babeczki: W między czasie rozpuszczamy 1/3 szklanki kakao w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy na bok. Do pozostałej masy w mikserze dodajemy przestudzone kakao i mieszamy.

Składanie i pieczenie całości: Przelewamy czekoladową masę do 1/5 wysokości papilotek i pionowo ustawiamy w niej wcześniej upieczone serduszka. Następnie zalewamy je resztą czekoladowej masy, tak by serduszka były całe przykryte. Pieczemy całość ok. 17-20 min w  180°C (grzanie góra-dół).

Muffinki na walentynki.
Muffinki na walentynki.

Krem czekoladowy: Śmietanę podgrzewamy w garnuszku aż do wrzenia. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na 1-2 h do lodówki, po wyjęciu z lodówki ubijamy krem czekoladowy w mikserze, tak jak zwykłą śmietanę, na koniec dekorujemy walentynkowe babeczki.

Muffinki z serduszkiem na walentynki
Muffinki z serduszkiem na walentynki

*Polecam także Muffinki z sercem w środku z ciastem Red Velvet

Źródło inspiracji: Sweet tooth

 

 

20 comments on “Muffinki na walentynki”

  1. mi też nie wyszły takie ładne, szczególnie serce w środku 🙁 ale za to smaczne i ten krem mi się udał co się pierwszy raz zdarzyło 😀
    może metodą prób i błędów kiedyś też uzyskam taki piękny efekt, bo dziś robiłam z serduszkiem pierwszy raz.

  2. Chciałam sie spytac, czy z tymi serduszkami włozonymi juz do piekarnika po raz 2 razem z ciastem czekoladowym nic sie nie stanie ?

    • Z ciastem serduszkowym nic sie nie dzieje. Dlatego za pierwszym razem pieczemy je dosc krotko by potem nie byly suche jak wlozymy je do piekarnika za drugim razem.

Dodaj komentarz