Muffinki wielkanocne jajko
Muffinki wielkanocne jajko

Muffinki wielkanocne jajko

Muffinki wielkanocne jajko. Na pewno zaskoczą niejednego członka rodziny i zrobią furorę wśród dzieci. Połączenie klasycznych mięciutkich babeczek z bitą śmietaną i kremem cytrynowym (lemon curd). Rozpływają się w ustach, u mnie to obowiązkowa pozycja na Wielkanoc.

Składniki na 14 muffinek wielkanocnych:

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki
  • 160 g cukru
  • 260 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Dekoracja:

Ciasto na muffinki: Do misy miksera wkładamy masło oraz cukier i ucieramy aż powstanie jasno-żółta masa. Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim i miksujemy chwilę po każdym dodaniu. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Po czym dodajemy na zmianę mąkę, proszek i maślankę, cały czas mieszając. Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz otartą skórkę.

Ciasto przelewamy do papilotek i zostawiamy ok. 0,5 cm do brzegu. Ciasto nie rośnie zbyt dużo, a muffinki są bardziej płaskie dzięki temu lepiej imitują jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez 25 minut (grzanie góra-dół)

Dekoracja: Śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (można tez nałożyć łyżką). Krem wyciskamy na wierzch babeczki, formując płaski okrąg. Na środek wykładamy łyżeczką krem cytrynowy (lemon curd) – możemy też zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego. Kształt formujemy wypukłą strona łyżki, lekko zwilżoną wodą, dzięki temu „żółtko” z kremu będzie błyszczące.

Muffinki wielkanocne jajko
Muffinki wielkanocne jajko
Muffinki wielkanocne jajko
Muffinki wielkanocne jajko

Inspiracja: http://www.today.com/food/easter-cupcakes-I528655

1 comment on “Muffinki wielkanocne jajko”

Dodaj komentarz