muffinki z gruszkami
Muffinki z gruszkami

Muffinki z gruszkami

Muffinki z gruszkami. Na dworze zimno i ponuro więc trzeba sobie sprawiać małe przyjemności. Nic tak nie wywołuje uśmiechu na twarzy domowników jak zapach wypieków – po prostu wiedzą, że zaraz czeka ich degustacja. Babeczki są delikatne i wilgotne, smakują po prostu fantastycznie!

Składniki na 15 babeczek:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 110 g cukru
  • 80 g brązowego cukru
  • 150 ml śmietany 18%/maślanki
  • 130 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 gruszki

Kruszonka (opcjonalnie):

  • 2 łyżki zimnego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki mąki

Babeczki: W jednym naczyniu łączymy mokre składniki, w oddzielnym naczyniumieszamy suche. A następnie łączymy obie masydo uzyskania jedolitej konsystencji.

Kruszonka: Połączyć wszystkie składniki i pokruszyć palcami.
Wkładamy papilotki do formy na muffinki i napełniamy do 4/5 wysokości, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.

Muffinki z gruszką
Muffinki z gruszką

*Przepis zaczerpnięty z bloga Mojewypieki.com lekko przeze mnie zmodyfikowany.

8 comments on “Muffinki z gruszkami”

  1. Babeczki bardzo szybko się robi – nawet przy niezapowiedzianej wizycie znajomych. I zawsze smakują! Świetne do kawy i herbaty… do mleka z resztą też 🙂

Dodaj komentarz