Muffinki z sercem w środku
Muffinki z sercem w środku

Muffinki z sercem w środku czyli sweet heart cupcakes.

Muffinki z sercem w środku to wspaniały prezent na walentynki. W końcu przez żołądek do serca 🙂 To kolejna propozycja po Muffinki na walentynki, które są hitem na blogu. A dziś nieco inna propozycja czerwone ciasto Red Velvet – bardzo wilgotne, a do tego krem z serka philadelphia. Żaden łasuch się nie będzie mógł się oprzeć!

Składniki na 22 Muffinki Red Velvet:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki (wyjąć z lodówki 15 minut przed użyciem)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki jasnego octu
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika w paście
  • szczypta soli

Składniki na krem z serka philadelphia:

  • 4 łyżki miękkiego masła (ważne, tylko prawdziwe masło, nie mix)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka philadelphia

Czerwone Muffinki Red Velvet: Mieszamy kakao, mąkę i sól i odkładamy na chwilę na bok. W oddzielnej misce miksujemy olej z cukrem. Po minucie wbijamy 1 jajko, miksujemy chwilę i wbijamy kolejne. Do szklanki przelewamy maślankę i dodajemy czerwony barwnik, rozrabiamy razem aż do uzyskania jednolitego koloru. Następnie do masy w mikserze na przemian dodajemy czerwoną maślankę oraz mąkę z kakao. Kiedy składniki się skończą, przestajemy miksować, żeby za bardzo nie napowietrzyć ciasta.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC. W kolejnej miseczce mieszamy sodę z octem, kiedy zacznie się pienić dodajemy do ciasta. Miksujemy chwilę i przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180ºC (grzanie góra-dół)

Krem z serka philadelphia: Masło miksujemy z cukrem aż uzyska jasno żółty kolor, prawie biały. Następnie dodajemy połowę serka philadelphia, miksujemy chwile i dodajemy resztę. Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.

Muffinki z sercem w środku krok po kroku:

  1. Kiedy muffinki ostygną, odcinamy górę babeczki (wierzchołek)
  2. Foremką wycinamy kształt serca w wierzchołku
  3. Smarujemy pozostałą część babeczki (trzon) kremem z serka philadelphia. Tak by powstała górka, zostawiamy odstęp od brzegu by krem nie wypłynął.
  4.  Wierzchołek z otworem w kształcie serca z powrotem wkładamy na babeczkę.
Muffinki z sercem w środku krok po kroku
Muffinki z sercem w środku krok po kroku

Dodaj komentarz