Pancakes czyli amerykańskie naleśniki
Pancakes czyli amerykańskie naleśniki

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki.

Pancakes to wyśmienity pomysł na sobotnie śniadanie. Są dużo szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu niż cienkie naleśniki. Zachęcam do spróbowania, mogą być ciekawym urozmaiceniem poranków. Można je przyrządzić tradycyjnie z syropem klonowym lub z bitą śmietaną i owocami albo dżemem. Ja nie mogłam się powstrzymać i połączyłam syrop klonowy z bita śmietaną! Pycha!

Składniki na ok. 10-11 naleśników:

  • 225 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 duże jajka (roztrzepane)
  • 30 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 300 ml mleka
  • masło do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Ciasto odstawiamy na ok. 20 min, żeby odpoczęło przed smażeniem.

Podczas smażenia, kluczowy jest moment przewracania naleśników. Kiedy na wierzchu naleśnika pojawiają się bąbelki, przewracamy go na druga stronę i smażymy jeszcze ok. 1 minuty aż będzie złocisty.

*Polecam także przepis na NAJLEPSZE RACUCHY Z JABŁKAMI

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki
Amerykańskie naleśniki

Źródło: Nigella Lawson oficjalna strona.

Dodaj komentarz