Sernik na zimno z malinami
Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami. On nie jest dobry czy pyszny, jest po prostu nieziemski!!! Goście nie mogli się od niego oderwać mimo upału. W sam raz na rodzinne spotkanie. Jest wspaniale kremowy z dodatkową warstwą musu z malin.

Składniki na warstwę serową:

  • 350 g śmietany kremówki 36%
  • 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 100 g cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody

Składniki na warstwę malinową:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 600 g malin
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo: Opakowanie podłużnych biszkoptów (ladyfingers) i maliny do dekoracji.Układanie biszkoptów

Warstwa serowa: Do miski wkładamy twaróg i śmietanę kremówkę, miksujemy aż masa powstanie gładka masa. Dodajemy cukier puder i znów miksujemy. W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy wodę i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Uwaga, ważne żeby jej nie zagotować, bo wtedy żelatyna traci część właściwościżelujących! Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Następnie dodajemy do masy serowej i miksujemy całość. Odstawiamy na chwilę na bok.

Składanie: Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (średnica formy 18 cm). Biszkopty równo przycinamy od dołu, żeby trzymały pion. Następnie wykładamy boki tortownicy biszkoptami. I wlewamy masę serową do środka. Odstawiamy do lodówki aż stężeje (minimum 40 minut)

Warstwa malinowa: W międzyczasie przygotowujemy kolejną warstwę. Maliny miksujemy blenderem i razem z cukrem podgrzewamy w garnku przez ok. 5-7 minut (aż cukier się rozpuści).  Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sito. Nasionka wyrzucamy. W drugim garnuszku znów na małym ogniu podgrzewamy wodę i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Następnie dodajemy do malinowego puree i dokładnie mieszamy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Dodajemy puree malinowe i delikatnie mieszamy szpatułką by nie zniszczyć konsystencji śmietany. Warstwę malinową wylewamy na stężałą masę serowa i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej zostawić na noc.

Przed podaniem wierzch dekorujemy malinami i zajadamy!

*Polecam także SERNIK Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Sernik na zimno z malinami
Sernik na zimno z malinami

 

 

Dodaj komentarz