Sernik pistacjowy z białą czekoladą
Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy z białą czekoladą – co ja Wam będę pisać i przekonywać, tego sernika po prostu trzeba spróbować! Intensywny smak pistacji, mega kremowa konsystencja i wykończenie białą czekoladą z malinami.

Składniki na spód – tortownica o średnicy 22 cm:

  • 180 g ciastek z nadzieniem śmietankowym
  • 30 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 630 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 230 g pistacji
  • 5 jajek
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru

Dekoracja:

  • 60 ml śmietany 36%
  • 60 g białej czekolady
  • garść malin

Spód: Ciasta kruszymy i mieszamy z miękkim masłem do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypujemy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Dobrze uklepujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej (min. 30 minut)

Masa serowa: Pistacje blendujemy aż powstanie wilgotna masa (zdjęcie poniżej). Uwaga, nie miksujemy zbyt długo, bo powstanie nam masło i tłuszcz zacznie się oddzielać.Do oddzielnej misy miksera wkładamy ser twarogowy, mascarpone, śmietanę i cukier. Miksujemy na niskich obrotach przez około 1 minutę do połączenia się składników. Następnie dodajemy masę pistacjową i znów miksujemy ok. 1 minutę. Wbijamy po jednym jajku, miksując na wolnych obrotach ok 15 sekund każde dodane jajko. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód.

Pieczenie: Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C i pieczemy przez 15 minut (cały czas ustawienie gór-dół). Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 80-90 minut. Dzięki pieczeniu sernika dłużej, ale w niższej temperaturze jego powierzchnia będzie równa i nie popęka. Uwaga, jeżeli masa nadal wydaje się płynna możemy podpiec kolejne 10 min i koniecznie studzimy sernik w obręczy. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.

Dekoracja: W garnku podgrzewamy śmietanę. Kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy ją z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na 3 minuty. Uwaga, mieszamy dopiero po podanym czasie. Przestudzoną polewą (musi trochę zgęstnieć ok. 10-15 minut) polewamy wierzch schłodzonego sernika. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy malinami i gotowe!

*Dla fanów czekolady polecam przepis na czekoladowy sernik z malinami.

Sernik pistacjowy z białą czekoladą
Sernik pistacjowy z białą czekoladą
Sernik pistacjowy z białą czekoladą
Sernik pistacjowy z białą czekoladą
Sernik pistacjowy z białą czekoladą
Sernik pistacjowy z białą czekoladą

3 comments on “Sernik pistacjowy z białą czekoladą na Wielkanoc”

Dodaj komentarz