Sernik z jagodami i białą czekoldą
Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik z jagodami i białą czekoladą.

Ostatnio nie mogłam się zdecydować co upiec z zebranych jagód więc musiałam powtórzyć wyprawę do lasu po nowe zbiory 🙂 Tym razem wygrał na sernik z jagodami i białą czekoladą! Moja przyjaciółka opisała go jako „Jest wart złamania diety”! Jest po prostu pyszny, rozpływa się w ustach, a biała czekolada nadaje mu kremowej konsystencji i świetnie komponuje się z jagodami.

Sernik z jagodami i białą czekoladą – forma o średnicy 21 cm:

Składniki na czekoladowy spód:

  • 175 g czekoladowych ciastek pełnoziarnistych lub ciasteczek Hit
  • 60 g roztopionego masła
  • 15 g pokruszonych płatków kukurydzianych

Składniki na masę serową:

  • 1 kg serka z kubełka (polecam: Piątnica, Delfiko, Juliko, Mlekovita)
  • 300 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 130 g jagód

Dekoracja: Dodatkowe 120 g jagód

Ciasteczkowy spód: Ciasta kruszymy blenderem i mieszamy z roztopionym masłem aż uzyskamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wsypujemy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Dobrze uklepujemy i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Masa serowa: Zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady. Następnie miksujemy ją z serem, cukrem, białkami oraz mąką ziemniaczaną. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, a wierzch posypujemy jagodami (130 g).

Pieczemy w 120ºC (ustawienie góra-dół) przez ok. 90 minut aż masa stężeje. Uwaga, jeżeli masa nadal wydaje się płynna możemy podpiec kolejne 10 min i koniecznie studzimy sernik w obręczy. Kiedy przestygnie, wkładamy go w formie do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy resztą jagód.

*Polecam także przepis na DOMOWE JAGODZIANKI

Sernik z jagodami i białą czekolda
Sernik z jagodami i białą czekoladą

 

1 comment on “Sernik z jagodami i białą czekoladą”

Dodaj komentarz