Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie
Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie

Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie

Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie. Chociaż nie przepadam za wypiekami z makiem te babeczki naprawdę mnie urzekły. Są przepyszne, wilgotne i lekkie. Zajadają się i dzieci i dorośli więc zapewniam, że znikną jako pierwsze ze stołu. 

Składniki na około 10 babeczek z makiem:

  • 350 g masy makowej (najlepsza jest domowa masa makowa, do tego przepisu nie dodajemy na końcu białek)
  • 150 g masła orzechowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3,5 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 1 jabłko

Polewa i dekoracja:

  • 25 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • garść orzeszków ziemnych

Mini makowce: Masło orzechowe wkładamy do miski i chwilę miksujemy. Wbijamy jedno jajko, chwilę miksujemy i dodajemy kolejne. Czynność powtarzamy aż skoczą się jajka. W miedzy czasie ścieramy jabłko na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy resztę składników tj. masę makową, proszek do pieczenia i miód. Wszystko miksujemy do połączenia składników. 

Pieczenie: Masę przelewamy do formy wyłożonej papilotkami, nalewamy prawie do pełna, bo babeczki praktycznie nie rosną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy przez 25 minut lub dłużej. Kiedy naciśniemy z góry babeczkę i wraca ono do swojego kształtu, jest sprężyste, nie galaretowate tzn. że się dopiekło. Babeczki odstawiamy do ostudzenia.

Polewa: Masło i czekoladę roztapiamy na bardzo małym ogniu w garnuszku. Odstawiamy na 2-3 minuty i polewamy babeczki. Wierzch dekorujemy orzeszkami ziemnymi i gotowe. 

Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie
Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie
Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie
Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie
Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie
Mini makowce czyli babeczki na Boże Narodzenie
*Przepis inspirowany wypiekiem Dorotus, zmieniony przeze mnie.

Dodaj komentarz