Pasta z jajek i awokado
Pasta z jajek i awokado

Pasta z jajek i awokado

Pasta z jajek i awokado czyli kontynuacja cyklu zdrowych śniadań. Jeżeli szukacie pomysłu na coś pysznego i zdrowego na kanapki, to jesteście w dobrym miejscu. Pasta sprawdzi się także w formie sałatki czy do faszerowania jajek na twardo.

Składniki na pastę z jajek i awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 ugotowane jajka
  • 1/2 ząbka czosnku (mniejszego)
  • 1/4 wyciśniętej cytryny
  • garść listków kolendry
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Jajka wkładamy do posolonej wrzącej wody (dzięki temu skorupka łatwiej odchodzi) i gotujemy je ok 7,5 min. Następnie zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy ze skorupek. Siekamy w kostkę i odkładamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jajek.

Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy w większą kostkę. Część możemy rozgnieść widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do jajek.

Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą, majonezem i na końcu dodajemy listki kolendry. Uwaga, podajemy od razu, ponieważ awokado po pewnym czasie ciemnieje i nie wygląda już tak apetycznie.

Kuchenne porady: Jeśli kupicie niedojrzałe i twarde awokado zawińcie je w papierową torbę (będzie działać jak inkubator) po 2 dniach dojrzeje.

Więcej porad o gotowaniu jajek znajdziecie: Jak i ile gotować jajka?

Pasta z jajek i awokado
Pasta z jajek i awokado

Dodaj komentarz