Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami
Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami

Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami

Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami to mój hicior! Zdrowy, smaczny, wygląda bardzo efektownie, a wymaga niewiele pracy. Czasem biorę go na lunch do pracy, ale zdarzało mi się te podawać go na niedzielnym obiadku i zdał egzamin w obu wypadkach. Nawet biurowa mikrofala nie była w stanie popsuć jego smaku i konsystencji 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1/2 puszki pomidorów
  • garść szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczek oregano
  • garść świeżej bazylii lub kolendry
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy

Przygotowanie bakłażanów: Bakłażana przekrawamy wzdłuż, a środek nacinamy w kratkę. Każdą z połówek solimy (po stronie bez skórki) i układamy w żaroodpornym naczyniu. (wysmarowanego cienką warstwą oliwy) Odstawiamy na 10 min, żeby puściły soki, a warzywo nie było gorzkie.

W między czasie nagrzewamy piekarnik do 190°C. Pieczemy bakłażana przez 25 minut (grzanie góra-dół). Kiedy bakłażany są podpieczone, wydrążamy miąższ ze środka bakłażana, najłatwiej zrobić to łyżką. Twardszą część miąższu możemy dodać do farszu. Resztę, która jest gąbkowata wyrzucamy.

Przygotowanie farszu: W międzyczasie gotujemy wodę, dodajemy do niej 1/2 łyżeczki oliwy, kurkumę oraz sól i zalewamy nią kaszę kuskus w proporcji 1:1 (Dzięki temu kasza będzie sypka). Miseczkę z kuskusem przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut.

Kroimy paprykę w drobną kostkę. Czosnek i imbir drobno siekamy. Czosnek i imbir podsmażamy na patelni przez 1-2 minuty. następnie dodajemy miąższ z bakłażana i paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy przecier z pomidorów i przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryka oraz oregano. Podsmażamy całość przez ok. 2 minuty aż sos trochę odparuje.

Zestawiamy z ognia. Dodajemy kaszę kuskus, posiekany szpinak oraz kolendrę (lub bazylię). Całość mieszamy i przekładamy farsz do bakłażanów.

Pieczenie: Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 min. (grzanie góra-dół) Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią (kolendrą)

*Polecam także BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM

Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami
Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami
Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami
Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami

1 comment on “Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami”

Dodaj komentarz