Domowa masa makowa
Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa to pierwszy krok do sukcesu w wypiekach z makiem. Kupne masy w puszkach są często zbyt wilgotne i wtedy blamaż w kuchni gwarantowany. By uprościć sobie sprawę polecam mak mielony, wtedy wystarczy 20 minut i masa gotowa.

Składniki na ok. 600 g domowej masy makowej:

  • 340 g suchego maku (polecam już zmielony)
  • 120 g brązowego cukru
  • 34 g orzechów włoskich
  • 70 g rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 białka

Mak zalewamy wrzącą wodą tak by zakryć wierzch. Odstawiamy do wystudzenia, żeby mak się namoczył. W międzyczasie kruszymy orzechy na mniejsze kawałki, jeśli rodzynki są duże, to przecinamy na pół.

Kiedy mak wchłonie wodę, odsączamy go z jej nadmiaru. Jeśli używacie maku niezmielonego, to trzeba go zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Ze zmielonym jest prościej, bo ten krok pomijamy 🙂

Do  masy makowej dodajemy pokrojone orzechy i rodzynki, brązowy cukier, miód, skórkę pomarańczową i masło. Wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę możemy trzymać w lodówce przez 5 dni.

Natomiast by użyć jej w wypiekach trzeba dodać 4 ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest zwięzła i nie odstaje od ciasta.

Polecam tą masę np. do mini makowców, które juz wkrótce pojawią się na blogu.

Domowa masa makowa
Domowa masa makowa

Dodaj komentarz