Pikantne szaszłyki z kurczaka
Pikantne szaszłyki z kurczaka

Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie satay.

Sezon grillowy rozpoczęty, kiedy znudzą się Wam kiełbaski czy karkówka albo po prostu będziecie mieli ochotę na coś innego polecam wypróbować pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie satay. Marynata jest bardzo aromatyczna z wyraźną nutą kolendry, a kurczak maślany i soczysty. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz mój mąż mówi, że mógłby jeść je codziennie. Kiedy pytam co chce na obiad odpowiedź jest jednoznaczna 😉

Składniki na 6 szaszłyków z kurczaka:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz

Sos satay: Kolendrę, czosnek, chili, imbir, wodę, sos sojowy oraz masło miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy wyciśnięty sos z limonki.

Szaszłyki: Piersi z kurczaka kroimy w 3,5 cm kostki. Kawałki obtaczamy w sosie satay i nabijamy na patyczki na zmianę z papryką. Pieczemy w na grillu bądź w piekarniku z funkcją grill (kurczaka ustawiamy na górnej półce) 7 min na każdą stronę.

Z czym podawać: Ja przyrządzam je z sałatką z pomidorów, rzodkiewki, mango oraz sałaty z ruccolą. Skrapiam sokiem z cytryny z odrobiną oliwy i octem balsamicznym.

Na grilla polecam także steki i poradnik Jak usmażyć perfekcyjny stek?

Pikantne szaszłyki w sosie satay
Pikantne szaszłyki w sosie satay

Źródło inspiracji: „30 minut w kuchni” Jamie Oliver – oczywiście zmodyfikowany

Dodaj komentarz