Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą
Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą

Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą

Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą są świetne na lekki obiad. U mnie sprawdzają się też jako ciepła przekąska na imprezę. Dziewczyny wprost przepadają za ciągnącą się mozzarellą, nie wspominając o tym, że przekąska jest nisko kaloryczna 🙂

Składniki na 6 porcji bakłażana z mozzarellą:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli pokrojonej na połówki plasterków
  • suszone oregano
  • czosnek
  • świeża bazylia
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • oliwa
  • sól, pieprz

Bakłażany kroimy na grube plastry ok. 1 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacieramy je przepołowionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy bardzo małą ilością oliwy (bakłażany pochłaniają tłuszcz więc można łatwo przedobrzyć). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 15 minut. (ustawienie góra-dół) – możemy też grillować na świeżym powietrzu.

W miedzy czasie podgrzewamy w garnuszku pomidory z puszki. Dodajemy do nich sól, pieprz i cukier. Po ok. 4-5 minutach, kiedy są ciepłe, zestawiamy z ognia.

Bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Każdy plasterek smarujemy sosem pomidorowym, układamy mozzarellę, kawałki pomidorów i posypujemy oregano. Zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią.

Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą
Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą
Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą
Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą

*Źródło inspiracji Kwestia smaku – przepis zmodyfikowany.

2 comments on “Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą”

Dodaj komentarz