Soczyste żeberka
Soczyste żeberka

Soczyste żeberka.

Soczyste żeberka – mięso samo odchodzi od kości. Po prostu palce lizać! To coś w sam raz na dzień rozpusty, do tego frytki, ogórki kiszone lub coleslaw i mamy danie, za które pokochają nas i mali i duzi. Cała tajemnica tkwi w marynowaniu oraz długim pieczeniu w niższej temperaturze, dzięki temu żeberka smakują fenomenalnie!

Czas przygotowania: 15 min przygotowania + 2 h marynowania + 2,5 h pieczenia

Składniki na 6 porcji pieczonych żeberek:

  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 listki laurowe
  • 3/4 puszki ananasa w kawałkach (ok. 227 g)
  • 1 łyżka kminu
  • 1/2 łyżki sproszkowanego chilli
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki musztardy angielskiej
  • 200 ml ketchupu
  • 100 g brązowego cukru
  • 2,5 – 3 kg żeberek (pokrojone na 4 długie pasy)

Marynowanie: Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Obieramy czosnek, odcinamy łodyżki z listków laurowych i usuwamy nasiona z papryczki chilli. Wszystkie składniki przepisu poza żeberkami wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Powstałą marynatę przelewamy do miski i obtaczamy w niej żeberka. Miskę przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie/Grillowanie1: Kiedy żeberka są już zamarynowane, nagrzewamy piekarnik do 140°C. Żeberka przekładamy do brytfanki, resztę marynaty (która nie jest na żeberkach) zostawiamy w misce. Brytfankę przykrywamy podwójną warstwą folii aluminiowej, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny (tryb termoobieg, jeśli nie macie może być góra-dół). Możemy także przyrządzić je na grillu z węglem rozłożonym po bokach grilla i tacką z wodą pośrodku, do której skapuje tłuszcz. Wtedy przewracamy żeberka co jakieś 20-30 minut.

Pieczenie/Grillowanie2: Jeżeli pozostała marynata jest zbyt rzadka (bardzo płynna, moja jest zwykle dość gęsta więc pomijam tę część), można ją włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu ok. 10 min aż zgęstnieje. Kiedy żeberka są upieczone, zdejmujemy folię i przelewamy z brytfanki 3 łyżki soków, które wyciekły z mięsa do marynaty.  Mieszamy i smarujemy nią mięso. Resztę soków z brytfanki wylewamy, nie będą nam potrzebne.

Zwiększamy temperaturę do 220°C i pieczemy żeberka przez kolejne 20 min. Co 5 minut wysuwamy je z piekarnika, przewracamy na drugą stronę i smarujemy ponownie marynatą. Analogicznie robimy na grillu. Podajemy polane resztką sosu.

*Na grilla polecam także przepis na stek oraz poradnik Jak usmażyć perfekcyjny stek?

3 comments on “Soczyste żeberka”

  1. Cóż za rozpusta! Do tego kieliszek dobrego gewurztraminera i mamy niebo. W rodzinnej miejscowości miałem problemy z zakupem żeberek bo zbyt kościste były. Po przeprowadzce do Warszawy miewam problemy odwrotne – za dużo mięcha w żeberkach! 🙂

Dodaj komentarz