Wegetariańskie burgery
Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery.

Wegetariańskie burgery z tego przepisu są po prostu rewelacyjne! Kotleciki z cieciorki były hitem na naszej imprezie. Świetne danie dla wegetarian, ale nie tylko, nawet mój mąż, który jest wielbicielem mięsa stwierdził, że są pyszne.

Składniki na 10 wegetariańskich burgerów:

Składniki na kotlety z cieciorki:

  • 1,5 szklanki grubo pokrojonej cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 szklanka kolendry (można zastąpić ruccolą)
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki
  • olej do smażenia

Kolteciki  z cieciorki (falafel): Cebulę oraz czosnek wkładamy do robota kuchennego i siekamy aż powstanie drobna kostka. Wyjmujemy i dokładamy na chwilę na bok. Cieciorkę gotujemy przez ok 4 minuty i wrzucamy do robota. Dodajemy także kolendrę, natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, chilli, kminek. Miksujemy aż składniki będą posiekane, ale kawałki będą wciąż widoczne (Uwaga, żeby za bardzo ich nie zmielić, bo powstanie papka).

Kotleciki z cieciorki
Kotleciki z cieciorki

Dodajemy wcześniej zmieloną cebulę i czosnek oraz proszek do pieczenia i mąkę. (Uwaga, mąkę dodajemy stopniowo, jeśli zauważycie, że masa zaczyna się sklejać możecie dodać jej mniej). Następnie przekładamy masę do miski, przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Kiedy masa na kotleciki falafel się schłodzi, wyjmujemy ją z lodówki i formujemy ręką kotleciki o średnicy 8-10 cm. (Uwaga, jeśli mikstura jest zbyt mokra i nie chce się lepić można dodać troszkę mąki).

Falafel czyli kotleciki z cieciorki

Na ogniu stawiamy patelnię, wlewamy dość sporą ilość oleju i nagrzewamy go przez 3 min. Wrzucamy kotleciki na patelnię i smażymy ok. 3 min, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy aż się przyrumienią. Gotowe kotleciki przekładamy na kratkę lub ręcznik papierowy, żeby ociekły z tłuszczu.

Falafel czyli kotleciki z cieciorki
Falafel czyli kotleciki z cieciorki

Wegetariańskie burgery: Bułki na burgery podgrzewamy chwilę w piekarniku. Przecinamy na pół i smarujemy obie połówki sosem pomidorowym. Na spodzie układamy ruccolę, kotlet z cieciorki, ser żółty, pomidora, cebulę i avocado. Przykrywamy drugą połówką bułki i gotowe, możemy zajadać.

 

Dodaj komentarz