Jajka zapiekane w formie na muffinki
Jajka zapiekane w formie na muffinki

Jajka zapiekane w formie na muffinki

Jajka zapiekane w formie na muffinki. Elegancki sposób na podanie jajek w Wielkanocne śniadanie. Płynne żółtko, szynka parmeńska, suszone pomidory i feta czyli sztos! A do tego wszystkie jajka pieką się łącznie, nie trzeba nad nimi stać, mało pracy i czasu, co jest przydatne szczególnie rano, gdy wiemy, że goście są już za drzwiami!!!

Składniki na 4 porcje jajecznych muffinek:

  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 4 plasterki suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżeczki oleju
  • 2 plastry fety (ok. 12 małych kosteczek)
  • sól, pieprz

Propozycja podania:

  • świeża bazylia
  • pieczywo

Piekarnik nagrzewamy do 190°C (ustawienie: góra-dół). Formę na muffinki smarujemy niewielką ilością oleju z pomidorów. Każdy otwór wykładamy plasterkiem szynki parmeńskiej, następnie dodajemy pokrojone kawałki suszonego pomidora, pokruszoną fetę, a na wierzch wbijamy 1 jajko.

Jajka zapiekane w formie na muffinki
Jajka zapiekane w formie na muffinki

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W zależności od tego czy chcecie mieć płynne żółtko, wtedy wybierzcie krótszy czas.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i obkrajamy muffinki nożem, żeby ładnie odeszły od formy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja udekorowałam listkiem bazylii i gotowe.

Jajka zapiekane w formie na muffinki
Jajka zapiekane w formie na muffinki

*Polecam także: JAJKO NA CHMURCE CZYLI ŚNIADANIOWY HIT

1 comment on “Jajka zapiekane w formie na muffinki”

Dodaj komentarz