
Jajko na chmurce czyli hit w 15 min
Jajko na chmurce to płynne żółtko na bezie, które podbiło Instagrama inaczej „cloud egg”. Przepis jest mega prosty, poza tym wystarczy Wam 15 minut, a śniadanie bardzo efektowne! Beza jest chrupka z zewnątrz i lekko klejąca w środku – nie martwcie się nie jest słodka 😉 Ja podałam je na grzance z pełnego ziarna z serem, awokado i pomidorem i to już full wypas porcja, nawet mój mąż łakomczuch, ledwo wcisnął 2 kromki.
Składniki na 3 porcje:
- 3 jajka
- 4 łyżki startego sera (najlepiej parmezan, ale może te,z być inny żółty np. Radamer)
- sól, pieprz
Propozycja podania:
- 1/2 awokado
- 1 mały pomidor
- 3 kromki pełnoziarnistego chleba (może być ciabatta, grzanka)
Piekarnik nagrzewamy do 210°C (ustawienie: grzanie góra-dół). Białka rozdzielamy od żółtek. Uwaga, robimy to bardzo delikatnie by żółtka się nie rozlały. Najlepiej każde z żółtek odłożyć do oddzielnej miseczki. Białka przekładamy do miski miksera.
Białka ubijamy na sztywną pianę (tak jak do bezy). Na koniec dodajemy starty ser i delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem, bo przebijemy pianę).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy 3 porcje białek. Formujemy z nich gniazda czyli na środku robimy lekkie wgłębienie łyżką. W połowie pieczenia do tego wgłębienia będziemy wlewać żółtko. Ale na razie wstawiamy same białka do piekarnika na 4 minuty. W tym czasie chmurki powinny się lekko przyrumienić.
Otwieramy piekarnik i w zagłębienia wlewamy żółtka. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy kolejne 2 minuty. Uwaga, trzeba ich pilnować, żółtko powinno być płynne, a beza przypieczona.
Wyjmujemy z piekarnika, podajemy na ciepło. Ja ułożyłam je na grzance z chleba, na to położyłam awokado, pomidora i na szczycie jajko na chmurce. Doprawiamy na talerzu solą i pieprzem. A teraz możemy zajadać!


*Polecam także: JAK I ILE GOTOWAĆ JAJKA?
Muszę koniecznie spróbować! Aż ślinka cieknie
Rzeczywiście hit. Wyglądają bosko:)
Dziękuję!