Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, natki pietruszki i siemienia lnianego
Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, natki pietruszki i siemienia lnianego

Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, pietruszki i siemienia lnianego

Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, pietruszki i siemienia lnianego, a do tego bez smażenia! Zdrowe i niskokaloryczne kotleciki, które podbiły serca rodzinki mięsożerców i były obiektem westchnień koleżanek z pracy.

Składniki na 9-10 kotlecików:

  • 7 jajek
  • 1 surowe jajko
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ok. 100 g
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • pieprz ziołowy

Gotowanie kaszy jaglanej: Kaszę opłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Zalać 1 i 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy, żeby kasza się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia, w razie potrzeby odcedzamy nadmiar wody.

Gotowanie jajek na twardo: 7 jajek wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 9 minut. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem lub kroimy w drobniutką kostkę.

Masa na kotleciki: W misce mieszamy pokrojone jajka, dobrze odcedzoną kaszę jaglanką, posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane, surowe jajko, płatki owsiane, sos sojowy, starty na tarce imbir i pieprz. Całość mieszamy i wstawiamy na 10 min do lodówki. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 190°C.

Formowanie i pieczenie: Z powstałej masy formujemy płaskie kotleciki, grubość ok 2,5 cm. Uwaga, jeżeli masa jest zbyt rzadka, a kotleciki się rozpadają, dodajemy kolejną łyżkę płatków owsianych. Na papierze do pieczenia układamy kotleciki. Pieczemy przez 20 minut  w 190°C (grzanie góra-dół) aż będą rumiane. Po 10 minutach przewracamy je drugą stronę.

Kotleciki z kaszy i jajek świetnie komponują się z
tzatzikami, SAŁATKA Z AWOKADO, TRUSKAWKAMI I FETĄ
lub MAKARON Z CUKINII CZYLI FIT LUNCH

*Polecam także WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI Z CIECIORKI (FALAFEL)
WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ

Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, natki pietruszki i siemienia lnianego
Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, natki pietruszki i siemienia lnianego

2 comments on “Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, pietruszki i siemienia lnianego”

Dodaj komentarz