Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem

Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem

Krewetki na maśle z czosnkiem i kolendrą (lub natką pietruszki), podlane białym winem i zagryzione chrupiącą bagietką. Cały sekret tkwi w prostocie tego dania i jakości krewetek, a smak jest po prostu fantastyczny. Wystarczy 15 minut i mamy super przystawkę bądź lekki lunch.

Składniki na 2 porcje:

  • 225 g krewetek tygrysich lub argentyńskich (mogą być mrożone)
  • 50 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku ( z czego pół ząbka do posmarowania bagietki)
  • 47 g masła (7 g na bagietkę)
  • 1 mała papryczka chilli
  • sok z 1/4 limonki lub cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • bagietka
  • sól

Przygotowanie krewetek: Jeżeli używamy mrożonych krewetek, to zaczynamy od rozmrożenia ich w letniej wodzie. Jeśli są nieobrane, to zdejmujemy pancerz, zostawiając ogonek. Nieoczyszczone krewetki czyli takie, które mają czarne jelito wzdłuż tułowia, nacinamy lekko nożem na górze grzbietu i usuwamy jelito. Następnie myjemy krewetki i lekko osuszamy na papierowym ręczniku.

Podpiekanie bagietki: W między czasie kroimy bagietkę na mniejsze kawałki, każdy z wierzchu pocieramy połówką ząbka czosnku i smarujemy cienką warstwą masła. Nagrzewamy piekarnik do 180°(ustawienie: najlepiej funkcja grill lub grzanie górne) i wstawiamy bagietkę na około 5 min.

Smażenie: Na patelni roztapiamy 25 g masła. Dorzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Po 30 sekundach dodajemy krewetki, które smażymy 1 minutę. Następnie dolewamy białe wino, przekręcamy krewetki na drugą stronę i znów smażymy minutę.

Doprawianie: Na koniec dodajemy resztę masła, oliwę  i sok z cytryny. Po 20 sekundach (kiedy masło się roztopi) zestawiamy z kuchenki. Solimy i dodajemy posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Podajemy z podpieczoną bagietką.

Polecam także: SAŁATKA Z AWOKADO, TRUSKAWKAMI I FETĄ

Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem

1 comment on “Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem”

Dodaj komentarz