Perfekcyjny rosół
Perfekcyjny rosół

Perfekcyjny rosół krok po kroku

Przygotowanie rosołu to tak naprawdę nie lada wyzwanie. Dlaczego? To klasyka więc musi być idealna. Każdy próbował go wielokrotnie więc łatwo może ocenić czy jest wystarczająco dobry. Co więcej trzeba wydobyć aromat rosołu by nie był mdły i nijaki. Dziś przepis na perfekcyjny rosół, ale także porady jak uniknąć wpadki gotując tę zupę.

Zasady gotowania rosołu: 

Mięso zalewamy zimną wodą > dzięki temu smak przejdzie do rosołu, a nie zostanie w mięsie. A rosół będzie bardziej intensywny i aromatyczny.

Rosół gotujemy na małym, bardzo małym ogniu > będzie bardziej klarowny

Ani za krótko ani za długo > Pół dnia w kuchni nie przysporzy nic dobrego, ani Tobie ani rosołowi. Zbyt krótkie gotowanie również nie jest wskazane, bo zupa będzie miała mniej wyrazisty smak. Rosół gotujemy ok 2,5 godzin, chyba, że jest z samego drobiu lub z pieczonego mięsa wtedy 1,5-2 godziny.

Rosół solimy pod koniec gotowania. Najlepiej przed wrzuceniem warzyw.

Odpowiednie mięso to podstawa > im bardziej różnorodne mięso, tym bardziej różnorodny i lepszy jego smak. Podstawa to wołowina i drób. Najlepiej cały kurczak lub ewentualnie części czyli 2 udka. Jeżeli chodzi o wołowinę, to polecam szponder wołowy, łopatkę.

Złocisty kolor rosołu > Jakie dodatki sprawią, że rosół będzie miał złoty kolor? Podpiekana cebula, suszone grzyby, a także dodatek sosu sojowego, dzięki temu rosół zyskuje wspaniały kolor, aromat i smak.

Warzywa wkładamy później i w całości > przecież nie chcecie jeść papy, a po 3 godzinach nic innego z tych warzyw nie zostanie. Warzywa gotują się dość szybko, aby nie wygotować witamin wystarczy 50-60 minut.

Jaki smak dodają poszczególne warzywa do rosołu:

  • marchewka – dodaje słodki smak, za dużo za słodki rosół
  • pietruszka – dodaje gorzkawy posmak
  • seler – dodaje korzennego aromatu
  • por i cebula – dodają szczyptę ostrego smaku
  • lubczyk – dodaje niezrównanego aromatu i smaku (pierwowzór Maggi)
Jak ugotować perfekcyjny rosół?
Jak ugotować perfekcyjny rosół?

Co zrobić gdy rosół jest za tłusty?

Mam czas: Jeżeli nie planujecie go zaraz jeść, to ostudźcie go i wstawcie do lodówki. Tłuszcz skrzepnie i z powierzchni  wyłowicie go bez problemu.

Nie mam czasu: Jednak gdy jesteście przyparci do muru, goście siedzą przy stole i zaraz trzeba podawać. Przelejcie rosół przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Zostanie na nim duża część tłuszczu.

Dlaczego rosół wyszedł zbyt wyszedł mdły?

Powodów może być wiele, ale zwykle sprowadzają się do jednej kwestii, czegoś był za mało. Zwykle za mało mięsa, czasem może być tez za mało warzyw lub przypraw. Porównajcie składniki poniżej z tym czego użyliście do przyrządzenia zupy i odpowiedz sama przyjdzie.

Co zrobić gdy rosół wyszedł za mdły:

Porada lady housewife: Sprawdźcie czy nie należy dodać więcej soli, czasem ratuje smak, Jeśli nie działa, to odcedzamy warzywa z rosołu, zostawiamy mięso i bulion. Dodajemy kolejny kawałek mięsa np. duże udko z kurczaka lub jeśli nie było wołowiny szponder wołowy. Gotujemy przez 1 godzinkę. Jeśli wcześniej było zbyt mało warzyw, dodajemy także trochę włoszczyzny.

Porada desperatki jak zaraz trzeba podawać: Niestety, ale jedynym wyjściem jeśli przyprawy nie podziałają, a nie macie czasu i chcecie uniknąć katastrofy jest dodanie kostki rosołowej albo przyprawy maggi czy vegetty.

Składniki na perfekcyjny rosół:

  • 600 g kurczaka (najlepiej w całości, ewentualnie udka i korpus)
  • 500 g szpondru wołowego (może być tez łopatka)
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/2 dużego selera
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 suszonych podgrzybków
  • 4 liście laurowe
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 kulek pieprzu
  • 2-3 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść natki pietruszki
  • sól

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy pół łyżki soli i zalewamy zimną wodą. Tak aby mięso było w całości zakryte, Odstawiamy je na 30 minut.

Następnie wylewamy wodę z mięsa. Zalewamy je nową, zimną wodą ok. 4 litry. Zagotowujemy na dużym ogniu, gotujemy tak przez kilka minut. Wtedy  zaczną zbierać się szumowiny (biało-szara piana). Zbieramy je łyżką z powierzchni zupy i wylewamy do zlewu. (Dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny). Kiedy je zebraliśmy zmniejszamy ogień na bardzo mały tak, aby rosół tylko lekko bulgotał. Przykrywamy garnek i gotujemy ok. 1,5 h.

W między czasie obieramy cebulę, zostawiając 1 brązową warstwę. Opalamy ją na palniku kuchni gazowej przez kilka minut. Jeśli nie macie kuchni gazowej, możecie opiec ją w piekarniku na funkcji grill 190°C stopni ok. 10-15 minut.

Następnie przygotowujemy resztę warzyw: obieramy marchewki, pietruszkę, selera, czosnek. Przygotowujemy także pora i przyprawy.

Po upływie 1,5 godziny dodajemy suszone grzyby, sos sojowy, listki laurowe, lubczyk, ziele angielskie, pieprz oraz warzywa. Na początek solimy niewiele, później będziemy dodawać sól stopniowo do smaku. Tym razem lekko uchylamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu ok. 1h.

Pod koniec gotowania warto przecedzić rosół by był klarowny i czysty. Ja z warzyw zostawiam do zup jedynie marchewkę, resztę wyrzucam. Mięso można wykorzystać na obiad.

*Polecam także ROSÓŁ Z PIECZONEJ KACZKI CZYLI DRUGIE ŻYCIE

Perfekcyjny rosół
Perfekcyjny rosół
Perfekcyjny rosół
Perfekcyjny rosół

6 comments on “Perfekcyjny rosół krok po kroku”

    • Dziękuję za zwrócenie uwagi. W przepisie był błąd, właśnie zaktualizowałam listę składników o korzeń pietruszki.

  1. Dobrze, że mam akurat w domu rosół, bo po tym wpisie nabrałam strasznej ochoty. U mnie mistrzem rosołu jest mój chłopak, tak się wyszkolił, że robi lepsze niż nasze mamy i babcie razem wzięte;)

Dodaj komentarz